Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο αριθμός των νεκρών από μια σειρά μεγάλων σεισμών στο νότο και στη γειτονική Συρία έφτασε τους 5.000.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στο Κρατικό Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών σχετικά με τον σεισμό στο Καχραμανμαράς, είπε:

«Δηλώνουμε 10 πόλεις όπου σημειώθηκε ο σεισμός ως ζώνες καταστροφής αποτελεσματικές στη γενική ζωή. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και οι επακόλουθες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της εξουσιοδότησης που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος. Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες της Προεδρίας και της Βουλής σχετικά με αυτήν την απόφαση, η οποία θα καλύψει 10 επαρχίες όπου σημειώθηκε ο σεισμός και θα διαρκέσει τρεις μήνες».

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 3.549.

Σε δήλωση που έκανε στο Κρατικό Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών, ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο που θέλουν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών του σεισμού να κάνουν δωρεές στους λογαριασμούς της Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) και είπε: Δεν θα χρεωθεί προμήθεια για μεταφορές που γίνονται σε λογαριασμούς τουρκικής λίρας και ξένου νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ