Στους κινδύνους για ξέσπασμα νέας πανδημίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ο οποίος παράλληλα μίλησε και για τους λόγους που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παράτεινε την κατάσταση ανώτερου επιπέδου συναγερμού για την Co-vid.

«Μόλις έκαναν στην Κίνα το παραμικρό άνοιγμα, ο ιός απλώθηκε παντού. Αυτά τα δεδομένα είναι που νομίζω μας κρατούν ακόμα το επίπεδο συναγερμού. Δεν είμαστε στο ίδιο σημείο με πριν δύο ή τρία χρόνια, γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε λόγω του εμβολ-ιασμού είτε της φυσικής ανοσίας από τη λοίμωξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προστατευμένοι από σοβαρή νόσηση και θάνατο», δήλωσε στην ΕΡΤΑναφέρθηκε επίσης και στο εμβ-όλιο για τον κορο-νοϊό σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάει προς την κατεύθυνση της αμερικανικής οδηγίας για σχήμα ετήσιου εμβολ-ιασμού.

Στο ερώτημα εάν το κύμα στην Κίνα θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στη μεταδοτικότητα του κορο-νοϊού, λόγω του στελέχους Όμικρον, αν και αποδεικνύεται πιο ήπιος.

«Από τα στοιχεία παγκοσμίως βλέπουμε πως πολλά άτομα που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι θετικά για Covi-d, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που μπαίνουν στο νοσοκομείο. Επειδή ο ιός είναι παντού και είναι και οι λοιμώξεις, ειδικά σε ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου ή κάποια άλλα νοσήματα που είναι πολύ σοβαρά», σημείωσε.

Όπως είπε, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ηλικίες άνω των 80 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα. «Υπάρχουν διεθνείς μελέτες που συγκλίνουν ότι στη φάση που βρισκόμαστε πεθαίνουν με Covi-d και όχι από Covi-d», υποστήριξε.

Για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση «οι επιστήμονες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία βοήθησε πολύ στην ανταπόκριση στον κορ-ονοϊό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ