Το Politico ασχολείται ιδιαίτερα με τη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στην Ευρώπη, αναφέροντας μάλιστα ότι σε τέσσερις χώρες δηλώθηκε ότι οι ελλείψεις είχαν συνδεθεί με θανάτους.

Χαρακτηριστικά περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες, με τους ανθρώπους να γυρνάνε «από φαρμακείο σε φαρμακείο, αναζητώντας βασικά φάρμακα, όπως σιρόπι για τον βήχα και αντιβιοτικά».

Σε εκτενές δημοσίευμά του το Politico αναφέρει πως από τα τέλη του 2022, οι χώρες της ΕΕ αναφέρουν σοβαρά προβλήματα στην προσπάθειά τους να προμηθεύονται ορισμένα σημαντικά φάρμακα, με την πλειονότητά τους να αντιμετωπίζει πλέον ελλείψεις.Κάνει αναφορά σε έρευνα που διεξήχθη σε εταιρείες που εκπροσωπούν φαρμακεία σε 29 ευρωπαϊκές χώρες και σχεδόν το ένα τέταρτο των χωρών ανέφεραν περισσότερα από 600 φάρμακα σε έλλειψη και το 20% ανέφερε ελλείψεις 200 – 300 φαρμάκων. Μάλιστα, σε τέσσερις χώρες δηλώθηκε ότι οι ελλείψεις είχαν συνδεθεί με θανάτους.

Τα στοιχεία που δίνουν οι βελγικές αρχές αναφέρουν σχεδόν 300 φάρμακα σε έλλειψη, στη Γερμανία ο αριθμός ξεπερνά τα 400 και ενώ στην Αυστρία περισσότερα από 600 φάρμακα δεν μπορούν να αγοραστούν από τα φαρμακεία μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Τη χειρότερη κατάσταση εμφανίζει η Ιταλία, όπου πάνω από 3.000 φάρμακα λείπουν!

Τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι τα αντιβιοτικά, ιδίως η αμοξυκιλλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, το σιρόπι για το βήχα, η παιδική παρακεταμόλη και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ