Στο πλαίσιο της «νέας κανονικότητας» που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη χώρα μας, είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), της «νέας ΕΑΒ», κατά το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο εξέδωσε σήμερα τη σχετική ανακοίνωση.

Κατά το Υπουργείο του Άδωνι Γεωργιάδη, η αποστολή της πρόσκλησης ενδιαφέροντος  εκκινεί την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, «ο οποίος θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο».

Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η μορφή και ο ρόλος της ΕΑΒ θα αλλάξουν, με την εταιρεία να «σπάει» σε δύο «κομμάτια»: το εμπορικό (Commercial Co) και αυτό που θα «τρέχει» τα πάγια περιουσιακά στοιχεία και τις υποδομές (Asset Co).

Σύμφωνα με την αποκάλυψη που είχε κάνει το euro2today.gr ο στρατηγικός επενδυτής που θα επιλεγεί, θα αποκτήσει μεν το 49% στην εμπορική εταιρεία (σ.σ. η οποία δεν θα έχει υποχρεώσεις και περιουσιακά στοιχεία αλλά μόνο εμπορικές συμβάσεις), αλλά, μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης!

Οι ιδιώτες επίσης, θα είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση και διαχείριση των εγκαταστάσεων της Asset Co (σ.σ. με μακροχρόνια συμφωνία αποκλειστικής μίσθωσης), ενώ θα αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό και τη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, αλλά και την πρόσληψη και εκπαίδευση του προσωπικού.

Κάτι δηλαδή που σηματοδοτεί το «αντίο» του κρατικού χαρακτήρα της ΕΑΒ δια της πλαγίας, καθώς οι ουσιαστικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από το εμπορικό κομμάτι το οποίο θα περάσει στον «στρατηγικό επενδυτή».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης:

«Με την αποστολή ανακοίνωσης–πρόσκλησης ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς–αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεκίνησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων η διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.). Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και οι αεροδιαστημικοί–αεροναυπηγικοί οίκοι έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ