Εκεί οδήγησε ο Κούλης την Ελλάδα! Πρόεδρος ΔΕΗ: “Αυξάνεται και άλλο η τιμή του ρεύματος – Έχουμε χίλιες εντολές για διακοπή τροφοδοσίας κάθε ημέρα”

Για τις νέες τιμές ρεύματος, που πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 20/1 και θα ισχύσουν για το μήνα Φεβρουάριο μίλησε ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης στον FOCUS FM 103.6.


Σε αρχική ερώτηση της δημοσιογράφου για το τι να αναμένει ο κόσμος για τις νέες τιμές, ο κ. Αδαμίδης ανέφερε: «Λογικά, με αυτές τις τιμές που έχουμε στη χονδρική, οι πάροχοι θα ανακοινώοσυν φτηνότερες τιμές απ’ ότι είχανε ανακοινώσει το μήνα Γενάρη. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πληρώνουν το ίδιο ακριβώς, γιατί η Κυβέρνηση επιδοτεί όλο αυτό το διάστημα τις αυξήσεις των τιμών, έτσι ώστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να πληρώνουμε 50% σχεδόν αυξημένο σε σχέση με πέρσι για την πρώτη κατηγορία των καταναλώσεων μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα. Από εκεί και πάνω, πληρώνουμε παραπάνω από 70-80% συγκριτικά με πέρσι.

Δηλαδή, η τιμή είχε 11 λεπτά και τώρα οι καταναλωτές πληρώνουν 16-17 λεπτά και 22 λεπτά, αντίστοιχα» και συμπλήρωσε: «οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι θα εξαρτηθούν από το πόσο θα επιδοτήσει η Κυβέρνηση για να δούμε τελικά τι θα μείνει να πληρώσει ο καταναλωτής. Αν επιδοτήσει πολύ περισσότερο, τότε βεβαίως μπορεί να υπάρχουν φτηνότερες τιμές από 16 λεπτά. Δε το πιστεύω».

Ο κ. Αδαμίδης κλήθηκε να προβλέψει την κατάσταση με τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και ενέργεια, λέγοντας: «Οι προβλέψεις είναι δύσκολο να είναι συγκεκριμένες. Έχουν να κάνουν με το πώς θα κινηθεί η αγορά. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αποθήκευση φυσικού αερίου και τα πράγματα είναι καλύτερα. Το πρόβλημα θεωρώ πως θα μας παρουσιαστεί τον επόμενο χειμώνα γιατί η απεξάρτηση από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και φυσικά εξαρτάται και από τις θερμοκρασίες που θα έχουμε» και συνέχισε:

«Βέβαια στην Ελλάδα υπάρχει κι άλλο ένα πρόβλημα, δομικό αυτή τη φορά. Η επιλογή του να έχουμε κλειστές λιγνιτικές μονάδες και να κάνουμε εισαγωγές δημιουργεί τα αντίστοιχα προβλήματα. Θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα χαμηλότερη τιμή αν επιλέγαμε αντί για εισαγωγές ρεύματος να έχουμε παραγωγή από τους δικούς μας λιγνιτικούς σταθμούς».

«Θα έπρεπε με κάθε τρόπο η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βλέπω ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας (σ.σ. οι ανανεώσιμες πηγές) βρίσκονται σε ποσοστό 60%. Ο λιγνίτης είναι πολύ χαμηλά, στο 7%. Αυτό γίνεται γιατί έχουμε τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, έτσι ώστε ή να εξάγουμε ή να εισάγουμε ακριβά», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Αδαμίδης στάθηκε στο ζήτημα των διακοπών ρεύματος, ως αποτέλεσμα ανεξόφλητων λογαριασμών: «Οι πάροχοι λειτουργούν με αυτές τις διαδικασίες. Δηλαδή, εφόσον δεν πληρώνετε, και επειδή το ρεύμα είναι χρηματιστηριακό προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό, δίνεται εντολή στο ΔΕΔΔΗΕ και αυτό προχωρά με τη σειρά του, στην αποκοπή του ρεύματος. Και με τα νοικοκυριά το ίδιο συμβαίνει. Τα στατιστικά στοιχεία είναι τα ίδια με αυτά που είχαμε και την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, έχουμε περίπου 1000 εντολές για αποκοπή ρεύματος την ημέρα σε όλη την Ελλάδα.

One thought on “Εκεί οδήγησε ο Κούλης την Ελλάδα! Πρόεδρος ΔΕΗ: “Αυξάνεται και άλλο η τιμή του ρεύματος – Έχουμε χίλιες εντολές για διακοπή τροφοδοσίας κάθε ημέρα”

  1. «Ποιός είναι το αφεντικό;»
    Klaus Schwab, Davos 2017 – A Conversation with Henry Kissinger on the
    World in 2017 :«Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και προσωπικά (Χένρι Κίσινγκερ) για την 50ετή καθοδήγηση και όλες τις συμβουλές που μου έδωσες. Σε ευχαριστώ.»

    https://oaskhths.blogspot.com/2022/09/blog-post_17.html

Απάντηση