Διέλυσε την Υγεία ο Πλεύρης μαζί με τον πολιτικό απατεώνα Κυριάκο Μητσοτάκη: Χωρίς κρεβάτι σε όλα τα νοσοκομεία τα έκτακτα περιστατικά!

Οι τραγικές συνθήκες τόσο για το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων όσο και –κυρίως– για τους ασθενείς λόγω των σοβαρών ελλείψεων παραμένουν. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», όπου ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη και 24 ώρες για να βρουν κρεβάτι όταν η εισαγωγή τους κρίνεται απαραίτητη. Παρά τις αυξανόμενες αντιδράσεις και τις αλλεπάλληλες οχλήσεις των γιατρών προς τη διοίκηση δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης.

Γι’ αυτό τον λόγο την περασμένη εβδομάδα οι ειδικευόμενοι γιατροί των παθολογικών κλινικών του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» μαζί με αρκετούς επιμελητές και παρουσία αιρετών μελών από τις ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ και ΑΔΕΔΥ προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου. Η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για όσα συμβαίνουν στο εν λόγω νοσοκομείο αποδεικνύει ότι λόγος της πολύωρης ταλαιπωρίας των ασθενών είναι και οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο αλλά και γενικότερα στο ΕΣΥ. Οπως εξηγούν γιατροί του νοσοκομείου στο Documento: «Οι συνθήκες που επικρατούν είναι η αιτία και για αποχωρήσεις γιατρών αλλά κυρίως για την άρνηση των ειδικευόμενων να υποβάλουν τα χαρτιά τους σε αυτό το νοσοκομείο για να εκπαιδευτούν».

Ελλείψεις

Η ΟΕΝΓΕ περιγράφει σε ανακοίνωσή της την τραγική κατάσταση εκθέτοντας γιατί υπήρξαν αντιδράσεις στο «Γ. Γεννηματάς»: «Οι λόγοι ήταν η τρομακτική και πρωτοφανής έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων γιατρών και στις τρεις παθολογικές κλινικές, η αφόρητη πια κατάσταση σε κάθε γενική εφημερία με εκατοντάδες εισαγωγές, πολλές να βρίσκουν κρεβάτι έπειτα από 24 και παραπάνω ώρες, αφού πρακτικά μονοεφημερεύουν για όλο το λεκανοπέδιο και με ελάχιστους πλέον ειδικευόμενους γιατρούς. Η πληρότητα των παθολογικών κλινικών ξεπερνά το 400%, ενώ οι γιατροί είναι λιγότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις». Και συνεχίζει καταγγέλλοντας την απραξία της διοίκησης: «Η διοίκηση γνωρίζει για όλα αυτά από τον Ιούνιο του 2022 και ξανά τον Οκτώβριο του 2022, αφού βρέθηκαν ξανά σε κινητοποιήσεις τότε. Σε ερώτησή τους για τα παραπάνω, δηλαδή για το ποια ακριβώς μέτρα έχουν παρθεί ή ποιες κινήσεις έχουν γίνει, δεν πήραν καμία απάντηση».

Απλήρωτες εφημερίες

Την ίδια στιγμή η ΟΕΝΓΕ επανέρχεται στο θέμα της καταβολής αποζημίωσης των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών, έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι γιατροί νιώθουν απαξιωμένοι: «Ενα απαράδεκτο πρόβλημα που όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά οι καθυστερήσεις διαρκώς αυξάνονται» το χαρακτηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, σημειώνοντας: «Σε πολλά νοσοκομεία (π.χ. της 2ης ΥΠΕ) δεν έχουν καταβληθεί οι αποδοχές για τις δεδουλευμένες πρόσθετες (πέραν του πλαφόν) εφημερίες από τον μήνα Αύγουστο 2022 και μετά. Δηλαδή υπάρχει ήδη καθυστέρηση έξι (6) μηνών. Μάλιστα, οικονομικοί αρμόδιοι των ΥΠΕ ισχυρίζονται ότι το υπουργείο Υγείας είναι αυτό που καθυστερεί τις αναγκαίες εγκρίσεις για την καταβολή αυτών των δεδουλευμένων».

Απάντηση