Στα “κάγκελα” οι Έλληνες με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών: “Πάρτε με πίσω αμέσως τη διάταξη δεν πρόκειται να πληρώσουμε”

Νέες επιβαρύνσεις φέτος κατά 9,6% και το 2024 κατά 4%-5% θα έχουν 1,2 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και 800.000 αγρότες, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν φέτος και του χρόνου στο ύψος του πληθωρισμού, που μέχρι και του χρόνου θα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οριστικά κατά 9,6%, στο ύψος, δηλαδή, που έκλεισε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το 2022, θα αυξηθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, καθώς το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί από τον επόμενο μήνα τον νόμο Βρούτση (4670/2020). Ο νόμος προβλέπει ότι από 1.1.2023 «όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Να θυμίσουμε ότι το 2020, όταν και άλλαξε το ασφαλιστικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (από τον υπολογισμό με βάση το φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, στην επιλογή ασφαλιστικών κλάσεων), οι εισφορές στην χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία ανέβηκαν από τα 185 ευρώ στα 220 ευρώ. Τον ερχόμενο μήνα οι εισφορές θα επιβαρυνθούν κατά 9,6%, όσο, δηλαδή, έκλεισε ο πληθωρισμός το 2022, φτάνοντας τα 240 ευρώ. Βέβαια, θα ακολουθήσει και νέα αύξηση το 2024, η οποία επίσης θα είναι ίση με τον μέσο πληθωρισμό του 2023, που υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 4%-5%, με αποτέλεσμα η μηνιαία καταβολή -πάντα για τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση- να ξεπεράσει τα 250 ευρώ. Με άλλα λόγια, η συνολική αύξηση στη συγκεκριμένη ασφαλιστική κλάση από το 2020 μέχρι και του χρόνου θα είναι 65 ευρώ τον μήνα ή συνολικά κατά 30%. Δεν αποκλείεται, πάντως, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας να «παγώσει» για φέτος το μέρος των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, να υπάρξει, δηλαδή, μια έκπτωση στις αυξήσεις της τάξης των 10 ευρώ τον μήνα.

Όπως, πάντως, εκτιμάται, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα εξαναγκάσει ακόμη περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να επιλέξουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (ήδη έχει ενταχθεί το 80%) προκειμένου να μειώσουν το επιπλέον κόστος, το οποίο φέτος σε ετήσια βάση φτάνει στην υψηλότερη ασφαλιστική κλάση τα 652 ευρώ.

Οι αυξήσεις των εισφορών θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) και του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) και θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τη 1.1.2023. Τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες όταν και θα εκδοθούν η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και η εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ.

Από την άλλη σε εκρηκτικά επίπεδα έχει φτάσει η ακρίβεια στην αγορά με το «καλάθι του νοικοκυριού» να εξελίσσεται σε πλήρη παρωδία. Όπως αποκάλυψε ο Απόστολος Ραυτόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας – ΓΣΕΕ, μιλώντας στο OPEN,  εβδομάδα με την εβδομάδα τα προϊόντα που μπήκαν στο «καλάθι του νοικοκυριού» αυξήθηκαν κατά 70%.

Παράλληλα, εκρηκτική είναι η αύξηση που παρατηρείται στα προϊόντα που μπήκαν και μετά βγήκαν από το «καλάθι του νοικοκυριού» καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 146%.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας – ΓΣΕΕ, αποκάλυψε ακόμα ότι κατά το 2022 σε 238 τρόφιμα πρώτης ανάγκης εκτός από την αύξηση της τιμής έχει γίνει και μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες ακόμα και στις βρεφικές τροφές.

Μάλιστα, ο Απ. Ραυτόπουλος ανακοίνωσε ότι η Ένωση θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των βιομηχανιών που αύξησαν τις τιμές και μείωσαν τις ποσότητες.

«Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί», επεσήμανε ο Γιώργος Λεχουρίτης πρόεδρος του ΙΝΚΑ, επισημαίνοντας την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών με τη μείωση των ποσοτήτων και επισημαίνοντας ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης

Απάντηση