Η χαριστική βολή στους ελεύθερους επαγγελματίες: Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 54,3 ευρώ τον μήνα – Που θα τα βρουν τα λεφτά ρε κερατάδες από τα ανύπαρκτα έσοδα

Πρόσθετα βάρη επωμίζονται από τον Ιανουάριο του 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς αυξάνονται έως και 54,33 ευρώ τον μήνα ή έως και 652 ευρώ τον χρόνο, οι ασφαλιστικές τους εισφορές για τις κύριες συντάξεις.

Τα τελικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατέδειξαν μέση αύξηση του πληθωρισμού το 2022 κατά 9,6% και σύμφωνα με τον νόμο  Βρούτση (4670/2020), κατά το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Οι αυξήσεις των εισφορών θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) και του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών).

Θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1-1-2023 και θα γνωστοποιηθούν με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου, ενώ στις επόμενες μέρες θα εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και η εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι μη μισθωτοί υποχρεούνται να  επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν το 2023, εντός του Ιανουαρίου.

Το γεγονός της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες και  υτοαπασχολούμενους που επιλέγουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ήδη μέχρι και το 2022, στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία είχε ενταχθεί πάνω από το 80% των επαγγελματιών και εκτιμάται ότι από φέτος, λόγω της αύξησης, το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω. Όσοι ήταν σε υψηλότερες κατηγορίες θα μεταπηδήσουν στην κατώτερη ή σε κατώτερη κατηγορία προκειμένου να μετριάσουν το επιπλέον κόστος, που κυμαίνεται από 20,16 έως και 54,33 ευρώ τον μήνα ή από 241,9 έως και 652 ευρώ σε ετήσια βάση.

Απάντηση