Σε εμφανώς δύσκολη θέση βρίσκεται ο Λευκός Οίκος μετά τον εντοπισμό απόρρητων εγγράφων από την περίοδο κατά την οποία ο νυν αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι του Μπάιντεν έχουν επιβεβαιώσει πως «ένας μικρός αριθμός εγγράφων που έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα» βρέθηκαν «σε κλειδωμένο ντουλάπι» στο Penn Biden Center, ένα think tank, στο οποίο διατηρούσε παλιότερα γραφείο ο 46ος αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, εντοπίστηκε «τουλάχιστον ένα επιπλέον πακέτο» εγγράφων, όπως αποκάλυψε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Την ίδια στιγμή, διεξαγωγή έρευνας για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον αμερικανό πρόεδρο ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ.

Μετά τις νέες αποκαλύψεις, η υπόθεση αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί αναταράξεις στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ και ενδέχεται να επηρεάσει και την έρευνα για τα πολλά απόρρητα έγγραφα, τα οποία βρέθηκαν στην οικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν γνώριζε πως κάποια απόρρητα έγγραφα είχαν μεταφερθεί στο προσωπικό του γραφείο αφότου έφυγε από την αντιπροεδρία, τονίζοντας ότι οι δικηγόροι του «έκαναν αυτό που πρέπει» καλώντας αμέσως την υπηρεσία των Εθνικών Αρχείων, στην οποία πρέπει να παραδίδονται όλα τα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα μετά τη λήξη της θητείας του προέδρου και του αντιπροέδρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ