Παίρνει μέτρα το Ευρωκοινοβούλιο για να αποφευχθούν και άλλα φαγοπότια στο μέλλον


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει ένα νέο σκάνδαλο αντίστοιχο του «Qatargate» στο μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Politico. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, επεξεργάζεται ένα σχέδιο 14 σημείων σχετικά.

Συγκεκριμένα, συζητείται σαν πρόταση να απαγορευτεί στα μέλη του Κοινοβουλίου το λόμπινγκ για δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τα καθήκοντά τους. Η κυρία Μέτσολα πρόκειται να προχωρήσει σύντομα στην κατάθεση των 14 προτάσεων στις οποίες θα στηρίζεται το σχέδιο.

Με βάση τις προτάσεις αυτές, μεταξύ άλλων:

Oι πρώην ευρωβουλευτές δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια έπειτα από το τέλος της θητείας τους.
Όποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο θα έχει την υποχρέωση να δηλώνει ποιον σκοπεύει να συναντήσει.
Δεν θα επιτρέπεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές θα έχουν υποχρέωση να δίνουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.
Αξιωματούχοι της ΕΕ θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.
Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας προκειμένου να μπορεί να δρα ως λομπίστας.
Όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.
Οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Ευρωβουλή θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιους συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της Ευρωβουλής ή όχι.
Πολλές από τις προτάσεις της Μέτσολα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα τους επόμενους μήνες, εάν βέβαια εγκριθούν από την Ευρωβουλή.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.

Απάντηση