Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ για το πως πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας από τον Όμιλο Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, δημοσιεύοντας επίσημα έγγραφα και αλληλογραφία μεταξύ άλλων με τις ελληνικές πρεσβευτικές αρχές, που αποδεικνύουν πως η εκπαίδευση του προσωπικού των αρχών ασφαλείας (NTMC) του Μπαγκλαντές έγινε επί ελληνικού εδάφους.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου του Μπαγκλαντές, το οποίο επικαλείται η Haaretz, δύο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για την προμήθεια της τεχνολογίας και αυτή που επιλέχθηκε ήταν η ελβετική, Toru Group Limited. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εταιρεία που να φέρει αυτό το όνομα στο μητρώο εταιρειών της χώρας, αλλά μία εταιρεία με το εν λόγω όνομα εμφανίζεται εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Ισραηλινός Ασάφ Ελίας, σύμφωνα με το προφίλ στο LinkedIn και στο Facebook. Μέχρι πρόσφατα, ο Ασάφ Ελίας ήταν μέτοχος μειοψηφίας σε μια άλλη εταιρεία εγγεγραμμένη στη Βρετανία, μαζί με πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοεπιθέσεων.

Ο ιστότοπος της Toru δεν κάνει καμία αναφορά στο είδος του κατασκοπευτικού οχήματος που αγόρασε το Μπαγκλαντές από την εταιρεία. Από όσο είναι γνωστό κανένας από τους συνεργάτες του Assaf Elias στη βρετανική εταιρεία δεν κατασκευάζει τέτοιο όχημα. Αυτός που το κάνει είναι ο Τάλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του Passitora και του Ομίλου Intellexa. Στη βάση αυτή η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz διατυπώνει την εκτίμηση πως η Toru λειτούργησε ως μεσάζοντας.

Επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ήρθαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα ταξίδια «χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την Toru». Το κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», αναμενόταν να φτάσει στο Μπαγκλαντές στα μέσα του 2022. Τα έγγραφα αποστολής δείχνουν ότι το σύστημα παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου.

Πηγές από το Μπαγκλαντές ανέφεραν στην Haaretz ότι ένα νέο, προηγμένο κατασκοπευτικό βαν είναι ήδη σε λειτουργία, με τα εργαλεία παρακολούθησης του να οδηγούν στην απόλυση επτά αστυνομικών που φέρεται να επέκριναν την κυβέρνηση σε μυστική ομάδα WhatsApp και επικοινωνούσαν με πρόσωπα του αντιπολιτευόμενου κόμματος BNP.

Ο Ντίλιαν δεν απάντησε στα αιτήματα της ισραηλινής εφημερίδας για σχολιασμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ