Βγαίνουν ένα – ένα τα ποντίκια από την κρυψώνα!!! Εμφανίστηκε ξανά και η Γιαμαρέλου: “Λογικό να μεταδοθεί το καινούργιο στέλεχος Covi-d και στην χώρα μας, δεν είμαστε σίγουροι αν το καλύπτουν τα εμβόλι@ που έχει κάνει ο κόσμος”

Για την μετάλλαξη «Κρά-κεν» και την πιθανότητα εμφάνισης στη χώρα μας, σημείωσε πως «με τις μετακινήσεις των πληθυσμών πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα», ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Το νέο στέλεχος του κορο-νοϊού από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον), υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, ωστόσο δεν φαίνεται να οδηγεί σε σοβαρή νόσο, ενημέρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ.

«Ειδικά γι αυτό το XBB15 δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβό-λια το καλύπτουν» επισήμανε ενώ για την μετάλλαξη «Κράκεν» και την πιθανότητα εμφάνισης στη χώρα μας, σημείωσε πως «με τις μετακινήσεις των πληθυσμών πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα». Με το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε πως «εάν φανεί ότι απότομα αυξάνουν τα κρούσματα, σίγουρα θα πάρουμε μέτρα που θα θυμίζουν την εποχή της Co-vid»

Όπως ενημέρωσε μικρή κάμψη παρουσιάζει η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (R-SV), ο οποίος δημιούργησε τρομερά προβλήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.Η κα Γιαμαρέλλου χαιρέτησε τις αποφάσεις που ελήφθησαν παγκοσμίως για τους ταξιδιώτες από την Κίνα – τεστ Covi-d 48 ωρών και υποχρεωτική μάσκα μέσα στο αεροπλάνο – με στόχο τον έλεγχο της διασποράς του κορον-οϊού, και σημείωσε ως εξαιρετικά σημαντικό για τη λήψη έγκαιρα μέτρων με τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων, την ανάλυση στα λύματα του αεροπλάνου, όπως και γενικά στα λύματα.

Θεώρησε πιθανόν στην Κίνα να εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού γιατί όπως σημείωσε «Πάντα υπάρχει τέτοια πιθανότητα, όταν είναι πολλά τα κρούσματα. Γιατί ακόμα και αν δεν υπήρχε στην αρχή, όταν είναι πολλά τα κρούσματα, ο ιός τότε βρίσκει την ευκαιρία και κάνει μεταλλάξεις. Όταν του δίνεται η ευκαιρία να πολλαπλασιάζεται συνέχεια και να κάνει λάθη. Άρα για την Κίνα το ένα είναι ότι δεν ξέρουμε με ακρίβεια πώς ξεκίνησε το νέο κύμα της επιδημίας και το δεύτερο είναι τα πάρα πολλά κρούσματα να κάνουν μεταλλάξεις».

Απάντηση