«Ψυχραιμία» συστήνουν οι νοσοκομειακοί παιδίατροι στους γονείς, που μέσα στη μεγάλη έξαρση εποχικών ιώσεων γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για ένα απλό αντιπυρετικό σιρόπι. Τους συμβουλεύουν μάλιστα να μην δίνουν πολλά φάρμακα στα παιδιά τους και να εμπιστεύονται τα γενόσημα για υποκατάσταση των φαρμάκων που δεν βρίσκουν στα φαρμακεία. Στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, όπως λένε, εντοπίζεται μεγάλη προσέλευση βρεφών με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και γρίπη, όμως, ακόμα υπάρχει επάρκεια φαρμάκων.

Δεν είναι απαραίτητα τα φάρμακα στις απλές εποχικές ιώσεις, αναφέρουν οι παιδίατροι, οι οποίοι μπροστά στην τεράστια έλλειψη παιδιατρικών σκευασμάτων ευρείας χρήσης ζητούν από τους γονείς να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση:

Να μην αποθηκεύουν φάρμακα χωρίς να τα χρειάζονται στερώντας τα από ανθρώπους που τα έχουν άμεση ανάγκη, αλλά και να μην δίνουν άσκοπα αντιβηχικά και αντιπυρετικά στα παιδιά τους, με τον παραμικρό πυρετό.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαίωσε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου την Τετάρτη (4/1/23) με θέμα τις ελλείψεις των φαρμάκων ότι το πρόβλημα θα αρχίσει να εξομαλύνεται εντός των επόμενων 10 ημερών, δηλαδή αμέσως μετά τις γιορτές.

«Κατανοώ την ανησυχία των γονέων και λέω πως υπάρχει πλήρης επάρκεια, όχι απαραίτητα πρωτοτύπων φαρμάκων, αλλά γενοσήμων φαρμάκων με την ίδια θεραπευτική αξία», ανέφερε.

Η οριστική λύση, ωστόσο, στο θέμα της ανεπάρκειας πρώτων υλών, όπως της παρακεταμόλης, αλλά και της έλλειψης αντιβηχικών και εισπνεόμενων φαρμάκων δεν θα έρθει γρήγορα.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων και «να μην κάνουμε κατάχρηση», λένε οι νοσοκομειακοί Παιδίατροι.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Μαρίζα Τσολιά, συμβουλεύει τους γονείς να μην είναι συνέχεια με το θερμόμετρο στο χέρι:

«Να μη χρησιμοποιούμε πάρα πολλά φάρμακα. Δεν πρόκειται να περάσει γρηγορότερη η ίωση αν βάζουμε στο παιδί δέκα φορές τη μέρα ορό στη μύτη. Υπάρχει μια υπερβολή και κατάχρηση. Θα πρέπει να αφήνουμε τον πυρετό να εξελιχθεί, αν δεν επηρεάζει το παιδί. Είναι ένας τρόπος άμυνας απέναντι στον ιό: Ανεβάζει τη θερμοκρασία για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός τη λοίμωξη, για να σκοτώσει τους “εισβολείς”», σημειώνει η Καθηγήτρια.

Οι γονείς να εμπιστεύονται τα γενόσημα

Σημαντικό είναι οι γονείς να εμπιστεύονται τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία είναι ασφαλή και εξίσου αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα και χορηγούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία:

«Αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Όλα τα γενόσημα ελέγχονται και τα χρησιμοποιούμε και στα νοσοκομεία. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη και να τα χρησιμοποιούμε. Και οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενθαρρύνουν τον κόσμο να τα χρησιμοποιήσει, όταν δεν υπάρχει ένα φάρμακο να προτείνουν στον γονιό ή τον ασθενή να πάρει ένα φάρμακο γενόσημο», σημειώνει.

Το υπουργείο Υγείας, όπως προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια σε κοινό, γιατρούς και φαρμακοποιούς, με όλους τους τρόπους υποκατάστασης ελλειπτικών φαρμάκων με ελληνικά γενόσημα φάρμακα, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες.

«Η χώρα μας είναι τυχερή που διαθέτει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε πως πολλά κράτη του εξωτερικού βρίσκονται σε πιο δυσμενή θέση σε σχέση με εμάς.

Ποια φάρμακα μπορούν να υποκατασταθούν με γενόσημα

Γενόσημα φάρμακα υπάρχουν και στην κατηγορία των αντιπυρετικών, αλλά και των αντιβιοτικών, εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών και βρογχοδιασταλτικών σκευασμάτων.

«Για την υποκατάσταση της παρακεταμόλης (σ.σ. Depon) υπάρχουν διάφορα σκευάσματα», τονίζει η κα. Μαρίζα Τσολιά και εξηγεί:

«Μπορεί να βρει κανείς παυσίπονο με άλλο όνομα και την ίδια δραστική ουσία. Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ιβουπροφαίνη, που είναι ένα άλλο αντιπυρετικό που είναι και αντιφλεγμονώδες».

Οι ελλείψεις στα εισπνεόμενα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως λέει η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», κυρίως για όσους πάσχουν από άσθμα, οι οποίοι υποφέρουν και τα χρειάζονται.

«Εισπνεόμενα φάρμακα για παιδιά, εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, αντιβιοτικά σκευάσματα για παιδιά, αυτά είναι αλήθεια ότι έχουν έλλειψη και δεν τα βρίσκουν εύκολα οι γονείς στην κοινότητα, δηλαδή έξω στα φαρμακεία. Τα εισπνεόμενα γι’ αυτούς που έχουν άσθμα είναι μεγάλο πρόβλημα. Αλλά νομίζω ότι μπορούν να βρουν γενόσημα. Ο φαρμακοποιός πρέπει να το εξηγήσει αυτό στον γονιό και να του δώσει ένα άλλο σκεύασμα που να έχει την ίδια ουσία και το ίδιο αποτέλεσμα», σημειώνει η κα. Τσολιά και τονίζει ότι τα εισπνεόμενα δεν προσφέρουν κάτι στις απλές ιώσεις.

«Σε κάποιον που έχει μόνο ένα κρυολόγημα τα εισπνεόμενα δεν πρόκειται να τον βοηθήσουν. Ενώ κάποιος που έχει άσθμα, ή προδιάθεση για άσθμα, εκείνος θα βοηθηθεί. Γιατί υπάρχει και σ’ αυτό μια μεγάλη κατάχρηση», λέει η ειδικός και προσθέτει:

Σε μεγάλο βαθμό, αναποτελεσματικά είναι και τα σκευάσματα για τον βήχα, λέει η Παιδίατρος.

«Τα σιρόπια για τον βήχα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην ίωση. Δεν πρέπει να τα παίρνει κανείς δεν κάνουν τίποτα απολύτως. Πάει ο κόσμος αγοράζει και συσσωρεύει φάρμακα για ώρα ανάγκης, μη τυχόν και του λείψουν. Ένα μέρος του προβλήματος των ελλείψεων οφείλεται και σε αυτό», αναφέρει.

Προηγούμενο άρθροΌλα τα λαμόγια μέσα στο κόλπο: “Σφάζονται” στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Ξανθού για τα φάρμακα – Όλοι θέλουν να πάρουν κομμάτι από την πίτα
Επόμενο άρθροΧαμός στη Νέα Δημοκρατία!!! Με εντολή Μητσοτάκη τελειώνουν τον Άδωνι: Βάζει δικό του άνθρωπο ο “κερατούκλης” υποψήφιο στον Βόρειο Τομέα που πολιτεύεται ο “μπουμπούκος”

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ