Αλβανός που ζει στην πόλη της Καρδίτσας σπάει τη σιωπή του στη σελίδα μας: “Χειρότερη από την δικτατορία του Χότζα η περίοδος της πανδημίας στην Ελλάδα – Δεν εκβίασε κανέναν ο Ράμα να κάνει το εμβόλι#”

Ο Κώστας Β είναι Αλβανός στην καταγωγή και βρίσκεται στην πόλη της Καρδίτσας όπου διαμένει μαζί με την οικογένειά του πάνω από 10 χρόνια.

Αποτελεί μία περίπτωση σοβαρού οικογενειάρχη που εργάζεται όλη μέρα για να βγάλει τα προς το ζην χωρίς να έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα στην κλειστή κοινωνία της Καρδίτσας.

Είναι αγαπητός από όλους τους κατοίκους αφού πάντα πρόθυμος να βοηθήσει αποδέχεται κάθε πρόσκληση για οποιοδήποτε “μερεμέτι”.

Ποτέ κανένας δεν είπε άσχημη κουβέντα για αυτόν και τον θεωρούν πλέον σαν Έλληνα.

Η σελίδα μας τον συνάντησε ανάμεσα στα διαλείμματα τις εργασίας του και μας μίλησε για την περίοδο της πανδημίας και όχι μόνο.

# Κώστα σε καλωσορίζουμε στη σελίδα μας και θα θέλαμε σαν πρώτη ερώτηση να μας πεις πως είναι η ζωή σου στην πόλη της Καρδίτσας

Κ: Η ζωή μου κυλάει πολύ όμορφα στην Καρδίτσα στην οποία έχω την τύχη να διαμένω πάνω από 10 χρόνια εγώ και η οικογένειά μου και πραγματικά τη λατρεύω και τη θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου.
Γεννήθηκα στα Τίρανα όπου μεγάλωσα με τα αδέρφια μου και τους γονείς μου και όταν ενηλικιώθηκα για μία καλύτερη τύχη ήρθα στην Ελλάδα.

# Εργάζεσαι σκληρά από ότι μας είπες για να βγάλεις το προς το ζην.
Φτάνουν τα χρήματα για να συντηρήσεις την οικογένειά σου

Κ: Ναι εργάζομαι όλη μέρα σε δύο δουλειές αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται φουσκωμένοι και τα παιδιά μου που βρίσκονται στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου έχουν έξοδα σχετικά με τη μόρφωσή τους.
Επίσης η ακρίβεια στην κυριολεξία μας έχει “γονατίσει”.
Δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς του ρεύματος που έρχονται αλλά και με τα καταναλωτικά αγαθά τα πράγματα είναι ζόρικα.
Κάθε μέρα πάμε σούπερ μάρκετ και οι τιμές είναι διαφορετικές από την προηγούμενη.

# Έχεις αντιμετωπίσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα κάποιου είδους ρατσισμού

Κ: Οι κάτοικοι της Καρδίτσας είναι πολύ φιλόξενοι και από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα δεν με έφεραν σε δύσκολη θέση ούτε με πρόσβαλαν.
Αν εξαιρέσεις 2-3 μεμονωμένα περιστατικά σε αυτά τα 10 χρόνια που βρίσκομαι ο κόσμος με αγκάλιασε μου φέρθηκε σαν να είμαι Έλληνας και με προτιμάνε στις δουλειές τους στις οποίες θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και να φεύγω σαν κύριος από τα σπίτια του κόσμου.

# Γενικά υπήρχε μία περίοδος που κάποιοι έλεγαν ότι οι Έλληνες λόγω ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού ψήφισε Χρυσή Αυγή είναι ρατσιστές, ισχύει κάτι τέτοιο

Κ: Φυσικά και όχι.
Η κομματική προτίμησή του καθενός και οι λόγοι για τους οποίους ψηφίζει κάποιον είναι ένα άλλο κομμάτι και διαφορετική η καθημερινότητα.
Οι Έλληνες είναι ένας πολύ φιλόξενος λαός που πραγματικά αν τους κερδίσεις μπορούν να σου δώσουν την ψυχή τους. Είναι άνθρωποι έξω καρδιά που γλεντάνε την κάθε στιγμή και πραγματικά τους χαίρομαι για αυτό.

# Θα θέλαμε τώρα να ανοίξουμε ένα φάκελο, το θέμα της πανδημίας.
Εσύ όπως μας είπες πας πολύ συχνά στην ιδιαίτερη πατρίδα σου την Αλβανία και στον τόπο καταγωγής σου τα Τίρανα.
Πες μας λίγο πώς ήταν στην Αλβανία η περίοδος της πανδημίας.
Καταρχάς υπήρχαν lockdown

Κ: Τις πρώτες εβδομάδες που υπήρξε ένας γενικός πανικός είχαν κλείσει κάποια καταστήματα όχι όλα αλλά μετά από λίγες μέρες επανήλθαν κανονικά στις δραστηριότητές τους.
Μιλάμε για δύο με τρεις εβδομάδες διάστημα.

# Σας επέβαλε η κυβέρνηση αναγκαστικά να φοράτε μάσκες στους δρόμους ή όταν εισέρχεται σε καταστήματα

Κ: Ούτε για μία στιγμή!!! Η κυβέρνηση με διάγγελμα βγήκε και εξήγησε τα δεδομένα της πανδημίας και έφερε τον κάθε πολίτη ενώπιον των ευθυνών του.
Η χρήση μάσκας ήταν προαιρετική παρά μόνο στα νοσοκομεία που έπρεπε και το προσωπικό αλλά και όποιος εισέρχεται να φοράει οπωσδήποτε.

# Στα καταστήματα εστίασης εμπορικά και λοιπά υπήρχε η προϋπόθεση για να εισέλθει κάποιος να είναι εμβολι@σμένος ή να έχει αρνητικό Rapid test

Κ: Ούτε για μία στιγμή αν εξαιρέσεις και πάλι τα νοσοκομεία που γινόταν τακτικά τεστ από τους εργαζομένους και κάποιες υπηρεσίες για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο κόσμος κυκλοφορούσε ελεύθερος και έμπαινε σε οποιοδήποτε κατάστημα χωρίς να δείξει κανένα υγειονομικό πάσο.

# Να θίξουμε τώρα ένα άλλο θέμα που πραγματικά έχει “κηλιδώσει” την ιστορία της Δημοκρατίας στην χώρα μας, το θέμα του εμβ#λίου.
Επέβαλε η κατά τα άλλα αυταρχική κυβέρνηση Ράμα να κάνει κάποιος από οποιαδήποτε κοινωνική και εργασιακή ομάδα την ιατρική πράξη με το ζόρι ή με εκβιασμό ότι θα χάσει την εργασία του

Κ: Ούτε κατά διάνοια!!! Υπάρχουν αρκετοί συμπατριώτες μου που έχουν εμβολι@στεί αλλά μόνο επειδή πίστευαν ότι έτσι προστατεύονται, δηλαδή έγινε με την θέληση τους.
Ποτέ κανένας δεν πίεσε για το εμβ#λιο ούτε εκβίασε κανέναν η κυβέρνηση. Ανέλυσε από την αρχή πως είναι τα πράγματα και ανέφερε ότι ο κάθε πολίτης είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.

# Λογικά αφού τα πράγματα ήταν τόσο ελεύθερα θα υπήρξαν χιλιάδες θάνατοι και τα νοσοκομεία δηλαδή οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα είχαν “φρακάρει” έτσι δεν είναι

Όχι φυσικά!!! Ούτε για μία στιγμή δεν υπήρχε πρόβλημα με τα νοσοκομεία που σε επίπεδο εξοπλισμού και εγκαταστάσεων είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από της Ελλάδας και ποτέ δεν πιέστηκε το σύστημα υγείας.
Όσον αφορά τους θανάτους υπήρχαν κάποιοι που έχασαν τη ζωή τους αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έφυγαν από κ#ρονοιό αλλά ακόμη και να υποθέσουμε ότι αυτή ήταν η αιτία δεν ήταν πολλοί οι νεκροί.

# Εσύ πού αποδίδεις ότι στην Ελλάδα με τέτοια περιοριστικά μέτρα υπήρχαν χιλιάδες νεκροί ενώ στην Αλβανία που τα πράγματα ήταν ελεύθερα ήταν ελάχιστοι

Κ: Όταν κάποιον τον καταπιέζεις και του στερείς την ελευθερία του αντιδράει χειρότερα και θέλοντας να δείξει την αντίθεσή του στην κυβέρνηση και να κάνει μία “επανάσταση” δεν τηρεί τα μέτρα ενώ αντίθετα όταν θέτεις κάποιον ενώπιον των ευθυνών του αρχίζει και προσέχει και παίρνει πάνω του την κατάσταση.

# Εσύ πως βίωσες την περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα, θεωρείς ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν σωστά, ένιωσες καταπιεσμένος

Κ: Κοιτάξτε να δείτε αυτό το πράγμα που πέρασα στην Ελλάδα δύο χρόνια και παραπάνω δεν το έχω ξαναζήσει. Φοβόμασταν να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους μην τυχόν και μας σταματήσει η αστυνομία και δεν είχαμε μαζί μας χαρτιά. Φτάσαμε σε σημείο να έχουμε τα χαρτιά της παραμονής για να είμαστε νόμιμοι και να φοβόμαστε μήπως δεν έχουμε στείλει sms ή δεν έχουμε κάποια βεβαίωση για μετακίνηση!!!
Ήταν φοβερό αυτό το πράγμα!!!Αισθανόμουν να πνίγομαι έπρεπε όπου πάω να δείχνω χαρτιά μέχρι και να πάρουμε ανάσα έπρεπε να έχουμε στείλει sms. Επειδή ο πατέρας μου βίωσε την δικτατορία του Χότζα στη χώρα και μου περιέγραφε συνεχώς γεγονότα και καταστάσεις πραγματικά αυτό που ζήσαμε εδώ ήταν χειρότερο και από την εκείνη την περίοδο στην Αλβανία.
Είναι ακατανόητο πώς θα απέτρεπε στο αν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι πάω σουπερμάρκετ ή ότι πάω το σκύλο μου βόλτα να διασπείρω τον ιό!!!
Το έλεγα στους συμπατριώτες μου στην Αλβανία και δεν πίστευαν πως είναι δυνατόν να έχουν εφαρμοσθεί αυτά τα περιοριστικά μέτρα.

# Κλείνοντας για να σε αφήσουμε να συνεχίσεις την εργασία σου εσύ θεωρείς ότι όλα αυτά έγιναν για την προστασία της Ύγείας

Κ: Σε καμία περίπτωση!!! Άλλωστε φάνηκε και από τους χιλιάδες νεκρούς που είχε η Ελλάδα.
Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν προστάτεψε τον κόσμο από τον ιό.
Ήταν εντελώς αποτυχημένη η τακτική της κυβέρνησης που έφερε και μας ως εργαζόμενους σε δύσκολη θέση αφού στην κυριολεξία τα μαγαζιά είχαν κλείσει όλα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πουθενά εργασίες.
Η κοινωνία της Καρδίτσας διαλύθηκε από τότε.
Καθημερινά βλέπω καταστήματα να κλείνουν.
Οι επιχειρηματίες που πήγαινα να δουλέψω μου έλεγαν ότι δεν αντέχουμε άλλο και μας προκαλεί οικονομική ασφυξία όλο αυτό.
Στην κυριολεξία αφάνισε τις επιχειρήσεις της Καρδίτσας και φυσικά όλης της Ελλάδας.
Έγιναν όλα για κάποιο σκοπό…

Απάντηση