Τον τυλίγουν σε μία κόλλα χαρτί τον μαφιόζο ο παριστάνει τον Πρωθυπουργό: Έρχεται η επιτροπή LIBE στην Ελλάδα για την δολοφονία Καραιβάζ, την ελευθερία του Τύπου και την δικαιοσύνη που έγινε έρμαιο στα χέρια του Τσιάρα

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών μπαίνει η Ελλάδα για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία αλλά και θεμελιώδη δικαιώματα. Μέλη της επιτροπής LIBE (Democracy, Rule of Law and Fundamental Rights Monitoring Group – DRFMG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθούν στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου προκειμένου να εξετάσουν πέντε σημαντικά ζητήματα στα οποία η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις.

Η δολοφονία Καραϊβάζ, η ελευθερία του Τύπου, η διαφθορά, οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και οι υποκλοπές (χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών) είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η επιτροπή, καλώντας σε ακροάσεις τούς άμεσα εμπλεκόμενους, με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα κληθεί να δώσει γι’ άλλη μία φορά εξηγήσεις για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή θα μείνει για τέσσερις μέρες στην Αθήνα και στο διάστημα αυτό θα έχει επαφές με δημοσιογραφικές ενώσεις, με ΜΚΟ, αλλά και με υπηρεσιακούς φορείς προκειμένου να ρίξει περισσότερο φως στα θέματα που έχει κληθεί να εξετάσει.

Αυτό που ανησυχεί τους Ευρωπαίους και ταυτόχρονα «καίει» την κυβέρνηση είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης. Με τη δολοφονία Καραϊβάζ όχι απλώς να μένει ανεξιχνίαστη, αλλά να μην έχει γίνει καμία πρόοδος στις όποιες έρευνες και με τα όσα έχουν δει τους τελευταίους μήνες το φως της δημοσιότητας για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, είτε από την ΕΥΠ είτε μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, η χώρα συγκεντρώνει πάνω της όλα τα βλέμματα, καθώς θυμίζει επικίνδυνα πλέον άλλες χώρες της Ε.Ε. που η ελευθεροτυπία και οι δημοσιογράφοι είναι υπό διωγμό.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μαζεμένα πολλά για τη χώρα μας. Η άρνηση της κυβέρνησης να βοηθήσει ουσιαστικά τα μέλη της επιτροπής PEGA όταν ήρθαν στην Αθήνα στις αρχές του προηγούμενου Νοεμβρίου προκειμένου να διερευνήσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν έχει ξεχαστεί. Η δυσαρέσκειά τους αποτυπώθηκε εξάλλου και στο προσχέδιο του πορίσματος που έδωσε στη δημοσιότητα λίγες μέρες αργότερα η Ολλανδέζα ευρωβουλευτίνα Σόφι Ιν τ’ Βελντ, συγκεντρώνοντας πάνω της τα βέλη των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και ειδικότερα της κ. Ασημακοπούλου και της κ. Βόζενμπεργκ.

Η έλευση των μελών της LIBE, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος της επιτροπής PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών και σε μια περίοδο έντονα φορτισμένη για τη χώρα μας, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για εκλογές στις αρχές Απριλίου.

Απάντηση