Η συνέντευξη τύπου του θανάτου: Ο αλήτης που έστειλε χιλιάδες υγειονομικούς στην ανεργία και άλλους τόσους στον τάφο με τα εμβόλι@ δηλώνει ότι θα ζουν οι Έλληνες με γενόσημα (Βίντεο)


Συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και τον Πρόεδρο του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου στο Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Κατά τη συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας ανέλυσε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα εξηγήσει τις αιτίες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται και οι αυξήσεις στην τιμή συγκεκριμένων φαρμάκων, που είναι πάρα πολύ φθηνά, της τάξης του 1-2 ευρώ, το κόστος των οποίων έχει αυξηθεί υπέρμετρα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής και στις ελλείψεις πρώτων υλών και την έξαρση των ιώσεων. η χώρα μας αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα σε σχεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ. Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα.

Οι ελλείψεις στα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και ειδικά στα παιδικά φάρμακα θα αντιμετωπιστούν με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά νοσκομεία και δεν σχετίζεται με ελλείψεις αλλά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Βάλαμε πλαφόν clow back και για τον λόγο αυτό δεν έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία. Τα μέτρα αυτά που δεν στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση εξασφάλισαν ουσιαστικά την τροφοδοσια των νοσοκομείων.

Ο κ. Πλέυρης είπε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν τηρούν το πλαφόν που απαιτεί ο νόμος.

Θα υπάρχει επίσης ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης και στις αμεσες ενεργειες που απαιτείται να κάνει η ΕΕ για εντατικοποίηση της παραγωγής φαρμάκων να υπάρχουν κεντρικές παραγγελίες και να στηριχθεί η ευρωπαική φαρμακοβιομηχανία και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από την Ασία.

Αποφασίσαμε το καλοκαίρι για τα πολύ φθηνά φάρμακα που κινδυνευουν να καταργηθούν και να πάμε σε πολύ ακριβότερα να γίνει αναδιάρθρωση των τιμών. Αποτελέι θρασος αυτών που αύξησαν τα πανάκριβα φάρμακα πχ της Novartis να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυξήσεις.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια. Η όποια ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή.

Κλείσιμο
Για φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες της Ασίας, όπως αυτά που αφορούν το αναπνευστικό. θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε αυτά που δεν τα έχουμε ως υποκατάστατα, να μπορούμε να τα προμηθευτούμε”.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους λόγους. Υπάρχουν αντιπυρετικά δε πλήρη επάρκεια και η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη. Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση”, καθώς και ότι “η ταλαιπωρία των πολιτών είναι προσωρινή».

Ο κ. Σωτηρίου είπε ότι πολύ σύντομα ότι γίνεται αναζήτηση για τα εισπνεόμενα στο εξωτερικό και πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Διαχειρίσιμη θα είναι η κατάσταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Απάντηση