Επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία οι εμβολι@σμένοι!!! Δημιουργούνται συνεχώς νέες παραλλαγές Covi-d με αποτέλεσμα να μην εξαλείφεται οριστικά ο ιός

«Τα εμβόλια μάλλον τροφοδοτούν νέες παραλλαγές Covid» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ενώ σύμφωνα με μελέτη κλινικής του Κλίβελαντ, τα άτομα που εμβολιάστηκαν πολλές φορές εν τέλει ήταν πιθανότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

«Οι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα παραλλαγή Omicron με το όνομα XBB που εξαπλώνεται ταχέως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι είναι τόσο διαφορετική από το αρχικό στέλεχος Covid από την Γουχάν όσο και ο ιός SARS του 2003.

Δεν είναι σαφές ότι το XBB είναι πιο θανατηφόρο από άλλες παραλλαγές, αλλά οι μεταλλάξεις του επιτρέπουν να αποφύγει τα αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση και εμβόλια καθώς και από υπάρχουσες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο XBB και θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την ταχεία εξέλιξη του ιού.

«Η τόσο γρήγορη και ταυτόχρονη εμφάνιση πολλαπλών παραλλαγών με τεράστια πλεονεκτήματα ανάπτυξης είναι άνευ προηγουμένου», σημειώνει μια μελέτη στις 19 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature.

Κάτω από επιλεκτικές εξελικτικές πιέσεις, ο ιός φαίνεται να έχει αναπτύξει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μεταδίδει πιο εύκολα και να ξεφεύγει από τα αντισώματα που προκαλούνται από εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση.

Το XBB έχει εξελιχθεί για να ξεφεύγει από τα αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια και τις πρωτογενείς λοιμώξεις.

Ως εκ τούτου, η μελέτη Nature συμπεραίνει, «η τρέχουσα ανοσία της αγέλης και οι ενισχυτές εμβολίου BA.5 ενδέχεται να μην αποτρέψουν αποτελεσματικά τη μόλυνση των συγκλίνουσων παραλλαγών Omicron».

Μια μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ που παρακολούθησε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης διαπίστωσε όσο περισσότερο εμβολιάζονταν οι υγειονομικοί τόσο πιο πιθανό ήταν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό!

«Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει περισσότερες δόσεις διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Όσοι έλαβαν τρεις και περισσότερες δόσεις είχαν 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τους ανεμβολίαστους, ενώ εκείνοι που έλαβαν δύο είχαν μόνο 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες».

Απάντηση