Πλήρης έλεγχος μέχρι και για ένα παυσίπονο που παίρνετε από το φαρμακείο: Έρχεται συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα… Προχωράει το σχέδιο της Νέας Τάξης φακέλωμα παντού

Έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για συνταγογράφηση ακόμα και απλών φαρμάκων, με αφορμή το ΣΤΗΜΕΝΟ -όπως όλα δείχνουν- “πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης σκευασμάτων.

Στον “χορό” μπαίνουν, μετά το αρμόδιο Υπουργείο, και οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Να νομοθετηθεί άμεσα η χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Ο κόσμος πλέον θα δίνει “μάχη” για να βρίσκει ακόμα και απλά φάρμακα, δίχως να τα ξέρει όλα ο κράτος-ρουφιάνος, μέσω συστημάτων όπως η “αϋλη συνταγογράφηση”.

«Η πρόσφατη νομοθέτηση χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά 18% κι αυτό το στοιχείο και παράδειγμα αρκεί για να γίνει κατανοητή σε όλους η αναγκαιότητα νομοθέτησης της χορήγησης όλων των φαρμάκων ύστερα από συνταγογράφηση τους από τον γιατρό», επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται και ανησυχούν καθημερινά τους πολίτες, ασθενείς και μη.

«Η χορήγηση του φαρμάκου δεν μπορεί να είναι μία εμπορική συναλλαγή. Είναι η ολοκλήρωση μιας ιατρικής διαδικασίας, η οποία ξεκινά με τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση, τη διάγνωση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων του ασθενούς ώστε να αρχίσει και η αποθεραπεία του», σημείωσε ο κ. Νίτσας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερες δηλώσεις του, ότι «η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα υποβαθμίζει τον ρόλο του γιατρού -αλλά και του φαρμακοποιού- ενώ οδηγεί σε πολυφαρμακία».

Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι οι προτάσεις του ΙΣΘ και της ιατρικής κοινότητας δίνουν μόνιμες λύσεις, όχι σε περιστασιακές και σοβαρές ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων -πχ λόγω παγκοσμίων κρίσεων- αλλά όλων των φαρμάκων για μια ολοκληρωμένη και επιστημονική χορήγηση και διαχείριση.

Παράλληλα σημείωσε ότι επανειλημμένα ο ΙΣΘ έχει εξηγήσει την «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική της διάθεσης των φαρμάκων χωρίς συνταγή. Μόνο ο γιατρός -με την επιστημονική επάρκεια που διαθέτει- είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Απάντηση