Το σκέφτεται σοβαρά ο Κυριάκος να το φέρει και στην Ελλάδα: Καταδίκη σε θάνατο Ιρανών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η ιρανική δικαιοσύνη την επιβολή θανατικής ποινής σε έναν άνδρα για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο, τον Σεπτέμβριο, της 22χρονης Μάχσαα Αμινί, που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.

Σύμφωνα με το Mizan Online, του πρακτορείου των ιρανικών δικαστικών αρχών, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την θανατική καταδίκη του διαδηλωτή Μοχαμάντ Μπορογανί στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Μπορογανί διωκόταν ως «μοχαρεμπέχ» και η δίκη του ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου. Το Mizan ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος «τραυμάτισε με μαχαίρι έναν φύλακα ασφαλείας με σκοπό να τον σκοτώσει», «έσπειρε τον τρόμο στους πολίτες» και «πυρπόλησε την έδρα του κυβερνείου της πόλης Πακντάστ», στα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Σημειώνεται μέχρι στιγμής 11 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις. Ακτιβιστές υποστηρίζουν όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος. Οι δύο από τους καταδικασθέντες απαγχονίστηκαν, αφού κρίθηκαν ένοχοι για φόνο ή τραυματισμό αστυνομικών ή παραστρατιωτικών. Άλλοι τρεις, μεταξύ των οποίων και ένας κούρδος μουσικός, θα ξαναδικαστούν, κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τέσσερις καταδικασθέντες είχαν ασκήσει έφεση αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποια ήταν η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Απάντηση