Θέμης Χειμάρας: Δουλειές με φούντες και προμηθευτής του ελληνικού δημοσίου!!! Έχουν φάει άπειρα χρήματα οι γαλάζιοι βουλευτές από τον Έλληνα φορολογούμενο

Είναι δυνατό ένας βουλευτής και δη κυβερνητικός να συμμετέχει και –πολύ περισσότερο– να είναι διαχειριστής και διευθυντής εταιρείας που παίρνει προμήθειες από δημόσιους φορείς; Κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το σύνταγμα. Στην περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ Θέμη Χειμάρα και της εκτυπωτικής εταιρείας του είναι δυνατό. Εάν ο διάολος έχει πολλά ποδάρια, τότε η διαπλοκή των στελεχών της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει περισσότερα. Η δε επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής επιβεβαιώνει ότι η ανομία που επέτρεψε στην περίπτωση Πάτση δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

«Δεν μπορείς να είσαι πολιτικό πρόσωπο και να παίρνεις αναθέσεις από φορείς που το δημόσιο έχει συμμετοχή. Ασυμβίβαστο επαγγελματικό δεν υπάρχει, προφανώς και μπορείς να δουλεύεις στην ελεύθερη αγορά, οφείλεις όμως ηθικά να βάζεις ένα όριο –αυτό είναι και το όριο της παράταξης–, να μην παίρνεις δουλειές από φορείς στους οποίους συμμετέχει το δημόσιο» ήταν τα λόγια του Γιάννη Οικονόμου στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάσχιζε να αδειάσει τον –ανεξάρτητο και υπό έκπτωση πλέον– βουλευτή Ανδρέα Πάτση και να βγάλει εκτός κάδρου ευθυνών τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Δύο μήνες μετά το Documento φέρνει στο φως την περίπτωση ενός ακόμη «γαλάζιου» βουλευτή που κινείται κάτω και από το όριο που θέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από ηθικής διάστασης και έξω από τα όρια που βάζει το ίδιο το σύνταγμα για την ιδιότητα του βουλευτή.

Αιρετός και (σταθερός) προμηθευτής δημοσίου

Ο Θεμ. Χειμάρας είναι βουλευτής Φθιώτιδας από τον Ιούλιο του 2019. Γόνος του παλαιού βουλευτή της ΝΔ, δις νομάρχη Φθιώτιδας, μία φορά νομάρχη Σάμου και συγκεντρωσιάρχη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 Θανάση Χειμάρα, ο Θεμ. Χειμάρας διατέλεσε από τον Νοέμβριο 2014 έως τον Ιούλιο 2019 αντιπεριφερειάρχης του Κώστα Μπακογιάννη και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

Εκτός όμως από βουλευτής είναι και επιχειρηματίας. Ειδικότερα, επιχειρεί στον χώρο των εκτυπώσεων με μια εταιρεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία, στην εκλογική του περιφέρεια.

«Εγώ δεν αισθάνομαι πολιτικός καριέρας. Δεν έχω μπει στα κοινά για να πάω να καθίσω 15-20 χρόνια και να προσφέρω και να πω ότι “ωραία είμαστε”. Εχω την επιχείρησή μου παράλληλα, τώρα αυτή την προεκλογική περίοδο επενδύω στη δουλειά μου, προσπαθώ να γίνω καλύτερος στη δουλειά μου, στην εταιρεία μου. Αυτό εμένα με κάνει ανεξάρτητο […] Ο,τι έχω πετύχει εγώ στη ζωή μου το χρωστάω στη Φθιώτιδα, στους συμπατριώτες μου εδώ, τους φίλους μου» δήλωνε παραμονές της εκλογής του ο Θεμ. Χειμάρας, λίγο προτού 7.742 συμπολίτες του τον εμπιστευτούν «για μια Φθιώτιδα ισχυρή».

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του βουλευτή αλλά και από τα σχετικά έγγραφα στο ΓΕΜΗ, από τον Νοέμβριο του 2005 ο ίδιος είναι διαχειριστής και ομόρρυθμο μέλος της επιχείρησης εκτυπώσεων Θέμης Χειμάρας και Σία ΕΕ, με διακριτικό τίτλο NeXtshop, στη Λαμία. Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού τον Ιούνιο του 2020, ο ίδιος ορίζεται διαχειριστής, εκπρόσωπος και διευθυντής της εταιρείας, με τον Δ.Τ. που συμμετέχει με ποσοστό 1% να ορίζεται ετερόρρυθμος εταίρος. Στη δε δήλωση πόθεν έσχες του βουλευτή του 2020 η εταιρεία είναι δηλωμένη κανονικά.

Αναζητώντας στοιχεία για τη δραστηριότητα της εταιρείας του βουλευτή στη Διαύγεια διαπιστώνει κανείς με έκπληξη ότι τόσο την πενταετία που χρημάτισε αντιπεριφερειάρχης του Κ. Μπακογιάννη όσο και την περίοδο που διατελεί βουλευτής του Κυρ. Μητσοτάκη η εταιρεία συνεχίζει να συνάπτει εκατοντάδες συμβάσεις με πλήθος φορέων του δημοσίου.

Για την πρώτη περίοδο, από τον Νοέμβριο του 2014 και μέχρι να εκλεγεί βουλευτής, το ασυμβίβαστο για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπει κάποια «παράθυρα» μικρών προμηθειών. Σε κάθε περίπτωση η επιχειρηματική του δραστηριότητα κατά το διάστημα που θήτευσε ως αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει αναμφίβολα να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας σε δεύτερο χρόνο. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια μετά την 7η Ιουλίου 2019, οι συμβάσεις της Θέμης Χειμάρας και Σία ΕΕ ξεπερνούν τις 270, περιλαμβάνουν πλήθος δήμων της εκλογικής περιφέρειάς του και άλλους δημόσιους φορείς και του έχουν αποφέρει τουλάχιστον 400.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριάμισι ετών.

Οπως έλεγε ο ίδιος κατά τη θητεία του στην περιφέρεια: «Για κάποιους είμαι ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος του Μπακογιάννη, για άλλους ο “γιος του Χειμάρα”, για μερικούς είμαι ο… neXt».

Απάντηση