Ανρί Ντι Βεργιέ… Ο ηρωικός κόμης της Γαλλικής Επανάστασης είπε: “Αν επιτεθώ ακολουθήστε με αν υποχωρήσω σκοτώστε με αν πεθάνω εκδικηθείτε”

Ο Ανρί ντι Βεργιέ κόμης του Rochejaquelein υπήρξε μια από τις ευγενέστερες μορφές του αγώνα κατά τη Γαλλικής Επανάστασης στη Γαλλία. Γεννήθηκε το 1772 και σε ηλικία 15 μόλις ετών κατατάχθηκε στο Βασιλικό Πολωνικό Σύνταγμα του γαλλικού βασιλικού στρατού.

Τον Φεβρουάριο του 1789, λίγο πριν το ξέσπασμα της επανάστασης, υπηρετούσε στο Σύνταγμα Κυνηγών της Φλάνδρας. Τάχθηκε υπέρ του βασιλιά και τον Μάρτιο του 1792 ήταν μέλος της Συνταγματικής Φρουράς του βασιλιάς Λουδοβίκου ΙΣΤ’ που αποτελούσε την σωματοφυλακή του Γάλλου, συνταγματικού πλέον, μονάρχη.

Η επανάσταση είχε υποχρεώσει τον βασιλιά να εγκαταλείψει τις Βερσαλλίες και να ζει στο ανάκτορο του Τουιλέριε. Στις 10 Αυγούστου 1792 όμως οι επαναστατικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο ανάκτορο. Ο ντι Βεργιέ ήταν παρών και πολέμησε ηρωικά στη μάχη.

Ωστόσο οι 20.000 επαναστάτες επικράτησαν των περίπου 1.200 ανδρών του βασιλιά και κατέσφαξαν την Ελβετική Φρουρά του Λουδοβίκου. Συνολικά σκοτώθηκαν 600 βασιλόφρονες και άλλοι 200 αιχμαλωτίσθηκαν. Ο ντι Βεργιέ κατάφερε να ξεφύγει και επέστρεψε στη γενέτειρα του και κατόπιν στα κτήματα του επίσης βασιλόφρονα εξαδέλφου του ντε Λεσκίρ στο Πουατού, αντιδρώντας στη υποχρεωτική στράτευση που είχε επιβάλει η επανάσταση.

Η αντίδραση στην υποχρεωτική στράτευση εξελίχθηκε σε κανονική αντεπανάσταση στην επαρχία της Βανδέας στη δυτική Γαλλία. Από τον Απρίλιο του 1793 ο ντι Βεργιέ εντάχθηκε στις δυνάμεις των βασιλοφρόνων και πολέμησε κατά της επανάστασης.

Τότε έδωσε στους άνδρες του την περίφημη διαταγή: «Φίλοι μου, αν επιτεθώ ακολουθήσετε, αν υποχωρήσω σκοτώστε με, αν πεθάνω εκδικηθείτε με»…

Απάντηση