Το 2022 που μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες ήταν η χειρότερη και – ελπίζουμε- η τελευταία χρονιά της πολιτικής καριέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το μέλλον των πολιτών έχουν υποθηκευτεί προς το χειρότερο για πολλά χρόνια ακόμα την ώρα που τρέμουμε τι άλλο θα αποκαλυφθεί μέχρι αυτή η Κυβέρνηση των λαμόγιων ξεκουμπιστεί από το πολιτικό προσκήνιο του τόπου. Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις. Από την εκτόξευση του κόστους της ενέργειας, μέχρι τη βουτιά στο βιοτικό μας επίπεδο και από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, μέχρι την ντροπιαστική θεσμική εκτροπή με τις υποκλοπές.

Για όλα αυτά, ο υπαίτιος είναι γνωστός και έχει ονοματεπώνυμο. Κανένας άλλος κυβερνήτης μεταπολιτευτικά δεν βρέθηκε με τόσα σκάνδαλα και τέτοιες αστοχίες στην πλάτη του μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Είναι πραγματικά αδιανόητο: Η χειρότερη αισχροκέρδεια των τελευταίων δεκαετιών, μια παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα επιδόματα-κοροϊδία, οι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, τα sms Γεραπετρίτη – Φουρθιώτη, η «κατάργηση» της Βουλής για το Ουκρανικό και τα ψέματα για τα όπλα, ο Πάτσης, η Σπυράκη, η βίλα και τα μπόνους του Στάσση, η ακύρωση της Εξεταστικής και της Επιτροπής Διαφάνειας, οι υποκλοπές της πρωθυπουργικής ΕΥΠ, ακόμα και η προς μετεγγραφή Καϊλή.

Ακόμα και τα προβλήματα που δεν ήταν άμεσα δικής του κατασκευής, όπως η κρίση στην ενέργεια και το κόστος ζωής, εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν από έναν πρωθυπουργό που είτε δεν μπορεί είτε δεν τολμά να παλέψει για τους πολίτες. Πως να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός ότι το ρεύμα στην Ελλάδα είναι το πιο ακριβό της Ευρώπης; Μέχρι και παιδάκια του Δημοτικού αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτή την κατάντια.

Ίσως ο Πρωθυπουργός να είχε την συμπάθειά μας, αν έβγαινε και έλεγε “παιδιά, δεν μπορώ να ανταπεξέλθω” και να πάρει το καπελάκι του και να φύγει. Εδώ όμως μιλάμε για την υπέρτατη αλαζονεία και κατάχρηση εξουσίας παράλληλα με την ευθυνοφοβία όπως αποδείχτηκε ιδιαίτερα στις υποθέσεις των υποκλοπών και του Πάτση.

Τελικά, η χειρότερη ευχή που θα μπορούσε να δώσει κανείς για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «και του χρόνου». Δύσκολα ο κόσμος θα καταφέρει να σηκώσει στις πλάτες του ακόμα περισσότερα σκάνδαλα, αισχροκέρδεια και ατιμωρησία. Και ακόμα πιο δύσκολα ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να βγαίνει αλώβητος με τόσα διαδοχικά βατερλό… Αλλοι «γονάτισαν» με πολύ λιγότερα σκάνδαλα.

Ένα σκάνδαλο κάθε μήνα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Η κυβέρνηση «πάγωσε» από τα χιόνια στην Αττική Οδό και «υπερθερμάνθηκε» από τους διαλόγους του Φουρθιώτη με το δεξί χέρι του Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη. Η πανδημία συνεχίζει να «σκοτώνει», με όλο και περισσότερους νεκρούς εκτός ΜΕΘ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια σε ρεύμα – τρόφιμα «στριμώχνει» τον Μητσοτάκη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα, χειρότερα δεδομένα, με την αισχροκέρδεια να οργιάζει.

ΜΑΡΤΙΟΣ: Με προσωπική απόφαση Μητσοτάκη η Ελλάδα εντάσσεται στους πιο «πρόθυμους» των ΗΠΑ για το Ουκρανικό. Οι σχέσεις με το Κρεμλίνο «σπάνε» στέλνοντας τον Πούτιν στην αγκαλιά του Ερντογάν. Η κυβέρνηση περνάει νύχτα τροπολογία φίμωσης των εφημερίδων με εμφανές στόχο του το ΜΑΚΕΛΕΙΟ που από την πρώτη μέρα τον ξεβρ@κώνει.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:  Σε ένα επικοινωνιακό βατερλό δίχως προηγούμενο, ο Μητσοτάκης φέρνει τον ναζισμό στο Κοινοβούλιο. Ο Ζελένσκι μιλάει στην ελληνική Βουλή προβάλλοντας και τον νεοναζί των Αζόφ, Μιχαήλ.

ΜΑΙΟΣ: Σκάει η υπόθεση Στάσση, προσωπικής επιλογής Μητσοτάκη, με τη βίλα και τα μπόνους. Ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις ΗΠΑ και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, δεν τολμά καν να αναφερθεί στην «Τουρκία».

ΙΟΥΝΙΟΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα του Μητσοτάκη για τα ελληνικά όπλα που χαρίζονται στους Ουκρανούς απογυμνώνοντας τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος φτάνει στο σημείο να κατηγορεί στη Βουλή ακόμα και αξιωματικούς για τις «διαρροές» για τα όπλα στην Ουκρανία.

ΙΟΥΛΙΟΣ: Ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης για το Εθνικό Θέατρο Λιγνάδης αφήνεται ελεύθερος παρότι κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς. Η εξαγγελία για το power pass αποδεικνύεται απάτη με πουρμπουάρ 20-30 ευρώ στους καταναλωτές.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ξεσπάει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αποδεικνύεται ότι ο Ανδρουλάκης επιχειρήθηκε να παρακολουθηθεί όχι μόνο από το Predator, αλλά και από την ΕΥΠ. Ο Μητσοτάκης «παραιτεί» τον γενικό γραμματέα του και τον διοικητή της ΕΥΠ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Κεραυνοί Καραμανλή για την επίκληση του απορρήτου από το Μαξίμου. Η έκρηξη ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ σοκάρει όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Βαριά εθνική ήττα, με την κυβέρνηση να πιάνεται στον ύπνο για τη νέα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες. Ξεσπάει το σκάνδαλο Πάτση, προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για τα Γρεβενά. Ο Μητσοτάκης τον «διώχνει» από το κόμμα με καθυστέρηση κάποιων… ετών.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Ξεσπάει κόντρα μεταξύ Μητσοτάκη – Μαρινάκη μετά το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Αλληλοκατηγορούνται δημοσίως ως εκβιαστές και παρακράτος. Και η Επιτροπή Διαφάνειας ολοκληρώνει το δικό της φιάσκο για τις υποκλοπές.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Η Καϊλή, την οποία στήριξε ο Μητσοτάκης για την αντιπροεδρία στην Ευρώπη, συλλαμβάνεται για το σκάνδαλο του Κατάρ. Η ασυλία της ευρωβουλευτού Σπυράκη αίρεται για απάτη. Ερωτήματα στον ξένο Τύπο για Αβραμόπουλο και Σχοινά. Αποκαλύψεις για παρακολούθηση Χατζηδάκη – Φλώρου, με τον Μητσοτάκη να φεύγει σαν Καρλ Λιούις από τη Βουλή αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ