Τέλος στα πλαστικά και χάρτινα ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης που σερβίρουν στους πελάτες τους οι αλυσίδες ταχυφαγίας στη Γαλλία.

«Έρχεται η επανάσταση των φαστ φουντ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, με τους περιβαλλοντολόγους να επικροτούν την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως «πλήρη αλλαγή παραδείγματος» για τον κλάδο.

«Τρισεκατομμύρια σωματίδια πλαστικού» σε κάθε ποτήρι μίας χρήσης

Την Πρωτοχρονιά έρχεται η «επανάσταση»
Τα McDonald’s όπως και άλλες αλυσίδες ταχυφαγίας ξεκίνησε να αντικαθιστούν τα ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα σετ.

Οι αλυσίδες φαστ φουντ στη Γαλλία προετοιμάζονται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στα εστιατόριά τους εδώ και δεκαετίες, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τα πιάτα, τα ποτήρια και τα επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης για όποιον τρώει ή πίνει στα καταστήματα.

Αλυσίδες όπως τα McDonald’s, Burger King, Starbucks και Subway συμμετέχουν σε αυτό που οι περιβαλλοντολόγοι αποκαλούν «επανάσταση» από την 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς τίθενται σε ισχύ στη Γαλλία πρωτοποριακά νέα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας φαστ φουντ χρησιμοποιεί ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε κουτιά, κύπελλα και συσκευασίες που πετάγονται από τους πελάτες αμέσως μετά το φαγητό.

Το 55% των απορριμμάτων είναι από πελάτες αλυσίδων ταχυφαγίας
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, κάθε εστιατόριο με περισσότερες από 20 θέσεις – καντίνες εργασίας, αλυσίδες αρτοποιείων, φαστ φουντ και μαγαζιά σούσι – θα πρέπει να παρέχουν επαναχρησιμοποιούμενα σετ μαχαιροπήρουνων, τα οποία θα πλένονται κανονικά και θα εξυπηρετούν τους πελάτες που θα τρώνε στον εσωτερικό χώρο.

Τα περίπου 30.000 καταστήματα ταχυφαγίας στη Γαλλία σερβίρουν 6 δισεκατομμύρια γεύματα ετησίως, παράγοντας περίπου 180.000 τόνους απορριμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία των περιβαλλοντικών ομάδων, το 55% των απορριμμάτων είναι από πελάτες αλυσίδων ταχυφαγίας.

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που αυτό επιτέλους τίθεται σε ισχύ», δήλωσε η Αλίς Ελφασί, επικεφαλής νομικών υποθέσεων της ΜΚΟ «Zero Waste France», η οποία άσκησε πιέσεις για να τεθεί σε εφαρμογή ένας νόμος που θεσπίστηκε το 2020, αλλά έδωσε στις εταιρείες μία τριετία – μέχρι το 2023 – για να προετοιμαστούν .

«Οι αλυσίδες ταχυφαγίας είναι ένας τομέας που παράγει πολλά απόβλητα. Αν και τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν ήδη απαγορευτεί, έχουν αντικατασταθεί από μεγάλες ποσότητες προϊόντων που πετιούνται όπως χαρτόνι, ξύλο, μπαμπού, τα οποία θεωρούμε απαράδεκτη σπατάλη πόρων», προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ