Όλοι στο πόδι για τον βανδαλισμό του μνημείου στο Εβραϊκό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη… Όταν βανδαλίζουν τα μνημεία του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη σφυρίζουν αδιάφορα οι ξεπουλημένοι

Άγνωστοι βανδάλισαν την Πέμπτη το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), αλλά και από τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στόχο αποτρόπαιου βανδαλισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.

Και συνεχίζει: «Η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου.

Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι, φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου. Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και το φανατισμό τους βεβηλώνοντας την μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων. Καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό!

Καλούμε τις Διωκτικές Αρχές να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη» καταλήγει το ΚΙΣΕ στην ανακοίνωσή του.

One thought on “Όλοι στο πόδι για τον βανδαλισμό του μνημείου στο Εβραϊκό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη… Όταν βανδαλίζουν τα μνημεία του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη σφυρίζουν αδιάφορα οι ξεπουλημένοι

Απάντηση