Σύγχρονοι μαυραγορίτες οι φαρμακαποθήκες της Ελλάδας!!! Κρατάνε φάρμακα για να τα πουλήσουν αργότερα για χρυσό… Τώρα θυμήθηκε ο κοπρίτης Πλεύρης να κάνει τους ελέγχους

Όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργαστούν με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για να δηλώσουν τα αποθέματα που διαθέτουν στα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη, «θα το μετανιώσουν» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου έθεσε ως χρονικό περιθώριο ο υπουργός Υγείας στις φαρμακαποθήκες για να συνεργαστούν, αλλιώς θα σταλούν οι φάκελοι στην Εισαγγελία.

Ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 15 φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ έχει εκδόσει λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη. Οι φαρμακαποθήκες οφείλουν να δηλώσουν τα αποθέματα που διαθέτουν από αυτά τα φάρμακα, ώστε να διατεθούν άμεσα στην αγορά και να μην κρατηθούν ως «στοκ» για να εξαχθούν με την άρση της απαγόρευσης.

Ήδη σε δύο φαρμακαποθήκες της Βόρειας Ελλάδας που αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους. «Όποιος κρατάει στοκ φάρμακα ή πάει να κάνει παράλληλη εξαγωγή, δεν θα ξαναεργαστεί στο χώρο του φαρμάκου, είτε είναι φαρμακαποθήκη είτε φαρμακείο και θα πάει ο φάκελος στον εισαγγελέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ως προς τα παιδιατρικά φάρμακα, αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα κλπ. τα οποία δυσκολεύονται οι πολίτες να βρουν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι ελλείψεις αυτές δεν οφείλονται στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, αλλά στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στην Ευρώπη από την έξαρση της γρίπης και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Το επιδημικό κύμα της γρίπης στην Ευρώπη βρίσκεται σε φάση κορύφωσης, επομένως το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποκλιμακωθεί και η ζήτηση για αυτά τα φάρμακα, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Υπάρχει δυσκολία στην τροφοδοσία από τις μητρικές εταιρείες. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με αυξημένες παραγγελίες των εταιρειών και εδώ οι εταιρείες θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα αποθέματα» πρόσθεσε. Ελέγχονται δε εννέα μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για το αν έχουν εισαγάγει τις απαιτούμενες ποσότητες σε φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη, σημείωσε τέλος ο Υπουργός.

Απάντηση