Περιορισμένες ήταν οι ζημιές που σημειώθηκαν από την ισχυρή δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που καταγράφηκε σήμερα το μεσημέρι στα Ψαχνά Ευβοίας, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής κι όχι μόνο, καθώς ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα.

Οι δεκάδες μετασεισμοί που ακολούθησαν εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, την ώρα που οι σεισμολόγοι παραμένουν σε επιφυλακή για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς όλοι τους συμφωνούν στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, προσθέτοντας, πάντως, το ρήγμα απ’ όπου προήλθε είμαι μια γνωστή -σεισμικά- περιοχή, η οποία στο παρελθόν έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς το 2003 και το 2008. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συστήνουν στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, καθώς οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Την πρώτη ώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον οχτώ μετασεισμοί. Ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ ενώ, λίγο αργότερα, σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ που έγινε επίσης αισθητός στην Αττική και ένας ελαφρά μικρότερος στα 3,2 Ρίχτερ. Όλες οι δονήσεις ήταν στο ίδιο επίκεντρο, 4 με 7 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Ψαχνών. Στην περιοχή καταγράφηκαν μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε καταστήματα, ενώ έπεσαν και τζαμαρίες. Υπήρξαν, επίσης, μικρής κλίμακας καταρρεύσεις τμημάτων από ακατοίκητες κατοικίες.

Σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης
Έπειτα από επικοινωνία του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, συνεκλήθη η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι υπήρχαν πέντε λόγοι, για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί η επιτροπή:

Ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική
Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας
Και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς
Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό έπρεπε να συνεδριάσει η επιτροπή, να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν στο ίδιο μέγεθος ή και να το ξεπεράσουν
Μιλώντας στο MEGA, ο Κώστας Παπαζάχος, διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, έκανε λόγο για ένα γνωστό ρήγμα που έχει δώσει αντίστοιχους σεισμούς και στο παρελθόν. «Είναι γνωστό ρήγμα, των Ψαχνών, που έχει δώσει σεισμούς και στο παρελθόν, το 2003 και το 2008». Όπως αναφέρει ο κ. Παπαζάχος, οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος: «Θα ακολουθήσουν σημαντικοί μετασεισμοί. Θα αισθάνονται έντονα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ωστόσο η Αθήνα δεν κινδυνεύει από την ακολουθία. Ο κίνδυνος είναι για τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα, καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί εύκολα να δώσει εύκολα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και λίγο παραπάνω».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ