Τέλος το πετρέλαιο για όσα κράτη εφαρμόζουν πλαφόν ανακοίνωσε ο Πούτιν… Τώρα να πάτε στο σπίτι της Λαγκάρντ για να ζεσταθείτε

Με διάταγμα απαντά στη Δύση και το πλαφόν στο πετρέλαιο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης ρωσικού πετρελαίου στα κράτη που το εφαρμόζουν.

Το προεδρικό διάταγμα απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τη Ρωσία σε χώρες που εφαρμόζουν ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια. Απαγορεύει, επίσης, τις παραδόσεις στην περίπτωση που οι συμβάσεις καθορίζουν άμεσα ή έμμεσα το ανώτατο όριο.

Ειδικότερα, το διάταγμα του Κρεμλίνου σύμφωνα με το reuters ανέφερε: «Αυτό… τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ισχύει έως την 1η Ιουλίου 2023».

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά η ημερομηνία για την απαγόρευση των πετρελαϊκών προϊόντων θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και θα μπορούσε να είναι μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Το διάταγμα, μάλιστα, περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ε.Ε., τα κράτη μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε προαναγγείλει την υπογραφή διατάγματος, ως απάντηση στη Δύση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

Απάντηση