Τους καταγγέλλει πλέον όλος ο κόσμος για το δικαστικό παρακράτος που έστησαν: Δεκάδες καταγγελίες για την ελευθερία του τύπου από διεθνείς οργανώσεις


Λίγες ημέρες μετά την προκλητική παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου στην έρευνα της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, η συνομοσπονδία οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου MFRR, με πρωτοστάτη το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου IPI, προχώρησε σε εκτενή αναφορά για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, το MFRR κάνει λόγο, όχι μόνο για την προσπάθεια παρέμβασης του κ. Ντογιάκου στην έρευνα της ΑΔΑΕ, αλλά επισημαίνει και τις απειλές που εξαπέλυσε για φορολογικούς ελέγχους κατά ΜΜΕ που επικρίνουν τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση.

Το MFRR, με αιχμή την ανησυχία του για τις τελευταίες αποκαλύψεις περί παρακολούθησης δημοσιογράφων και συγκεκριμένα, την επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου, όπως αποκαλύφθηκε από το Euractiv, τονίζει:

«Η Cosmote επιχείρησε ανεπιτυχώς να παρέμβει στον έλεγχο, καθώς ο νομικός της σύμβουλος αμφισβήτησε την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ και επικοινώνησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Ο τελευταίος φέρεται να προσπάθησε να παρέμβει και να διακόψει τον έλεγχο δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση γνωμάτευση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το εάν επιτρέπεται η ενημέρωση της ΑΔΑΕ ή των ενδιαφερομένων πολιτών για πιθανή παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Η ΑΔΑΕ όμως επικαλέστηκε τη συνταγματική της εξουσία και επέμεινε στον έλεγχο. Ο Ντογιάκος δήλωσε στο μεταξύ ότι απλώς εξέφρασε μια μη δεσμευτική άποψη, παρόλο που πιστεύει ότι ο έλεγχος δεν ήταν νόμιμος. Επιτέθηκε επίσης κατά των μέσων ενημέρωσης που επέκριναν τις ελληνικές δικαστικές αρχές για τον χειρισμό της εν εξελίξει έρευνας για το “Greek Watergate” και ζήτησε τον εκτεταμένο φορολογικό τους έλεγχο».

Σε σχέση με το Documento, η αναφορά υπενθυμίζει ότι οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται μετά τα ρερποτάζ της εφημερίδας για την παρακολούθησηση δημοσιογράφων, διεθυντών, ιδιοκτητών και άλλων στελεχών ΜΜΕ.

Συμπερασματικά, το MFRR, κάνει λόγο για «σημαντικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των δημοσιογράφων, της προστασίας της δημοσιογραφικής πηγής και της ελευθερίας του Τύπου γενικότερα». Επικρίνει την αλλαγή του νόμου ώστε να μην ενημερώνονται οι παρακολουθούμενοι από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή τους, ενώ καλούν και την ΕΕ να εντάξει διατάξεις που να προστατεύουν αποτελεσματικά τους δημοσιογράφους.

One thought on “Τους καταγγέλλει πλέον όλος ο κόσμος για το δικαστικό παρακράτος που έστησαν: Δεκάδες καταγγελίες για την ελευθερία του τύπου από διεθνείς οργανώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *