Σύμφωνα με το Euractiv ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος επιχείρησε να παρεμποδίσει την έρευνα επικαλούμενος το νέο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός ειδησεογραφικός οργανισμός, η ΑΔΑΕ, ύστερα από σχετικά αιτήματα διαπίστωσε και επίσημα την παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, καθώς και αυτήν του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών!

Το Euractiv επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι η ΑΔΑΕ επισκέφτηκε χθες Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου την εταιρεία Cosmote προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου για να μάθουν αν έπεσαν θύματα παρακολούθησης.

Το μέσο επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι  η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε ότι Κύρτσος και Τέλλογλου βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ωστόσο οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους… «εθνικής ασφάλειας».
Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας (Ισίδωρο Ντογιάκο) φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος.

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής, σημειώνει ο δημοσιογράφος Σαράντης Μιχαλόπουλος, στο ρεπορτάζ του.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι εκπρόσωπο της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι το συνταγματικό ρόλο της Αρχής, και επέμειναν να διεξάγουν έρευνα. Επίσης η εταιρεία Cosmote, φέρεται να τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για να λάβει εντολές.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη. Σύμφωνα με τις πηγές του Euractiv, η εταιρεία ζήτησε να έχει γραπτά τη θέση του Εισαγγελέα, πράγμα το οποίο τελικά δεν έγινε δεκτό.
Παρόλες τις κλήσεις να σταματήσει η έρευνα, οι ερευνητές της ΑΔΑΕ επέμειναν, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαστική εξουσία και συνέχισαν την έρευνα.

«Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα.
Χρήστος Ράμμος».

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το EURACTIV την Παρασκευή (16/12), ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος, και ο ερευνητής δημοσιογράφος, Τάσος Τέλλογλου, είναι τα τελευταία θύματα του «ελληνικού Watergate», του σκανδάλου υποκλοπών που συγκλονίζει την Αθήνα εδώ και μήνες.

Πηγές σχετικές με το θέμα, ανέφεραν στο EURACTIV ότι κλιμάκιο της ΑΔΑΕ επισκέφθηκε χθες, Πέμπτη (15/12) την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cosmote. Η ΑΔΑΕ θέλησε να διενεργήσει έλεγχο, μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή ο κ. Κύρτσος και ο κ. Τέλλογλου, οι οποίοι ήθελαν να πληροφορηθούν εάν ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαιώθηκε ότι και τα δύο πρόσωπα ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν, για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Εν τω μεταξύ, η ανεξάρτητη αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, σύμφωνα με την EURACTIV.

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους εξουσία και επέμειναν στον έλεγχο.

Εξάλλου, η εταιρεία τούς ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη. Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμάτευση από τον εισαγγελέα την οποία φέρεται να αρνήθηκε. Παρά τις εκκλήσεις να τερματιστεί ο έλεγχος, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από το δικαστικό σώμα και συνέχισαν να διενεργούν τον έλεγχο.

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται» αναφέρει η COSMOTE και καταλήγει:

«Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος με τον οποίο επικοινώνησε το «Documento», επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ, η κυρία Νικολαΐδου και τον ενημέρωσε για την παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το εάν αυτό ήταν επιτρεπτό και νόμιμο.

Αρχικά, όπως δήλωσε ο κ. Ντογιάκος στο «Documento», της εξέφρασε την γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να γίνει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε το νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου με την κυρία Νικολαΐδου και απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δε μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη.

Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα ο κ. Ντογιάκος μίλησε με τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ήταν απολύτως κατηγορηματικός ότι η έρευνα ήταν νόμιμη, αλλά και με την ΕΥΠ πράγμα το οποίο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανταλλάσσει «νομικές απόψεις» με την ερευνώμενη ΕΥΠ.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, δηλαδή ήταν απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια. Σήμερα μάλιστα έλαβε και επίσημα έγγραφο αίτημα από την Cosmote για να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι διαπληκτίστηκε με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ η οποία ζητούσε επιμόνως εγγράφως τη γνωμοδότησή του. Η τελευταία σύμφωνα με υπαλλήλους της Cosmote που ήταν παρόντες στην έρευνα ζητούσε από τον Ι. Ντογιάκο να υπάρξει έγγραφη γνωμοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ