“Βόμβες” του Θανάση Πλεύρη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υγείας: “Μη μας στέλνετε άλλα εμβόλι@ δεν μπορούμε να τα “πασάρουμε” – Δεν προχωράει κανένας στον εμβολι@σμό!!! “


Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (09/12/2022), συμμετέχει ο Θάνος Πλεύρης.

Κύρια θέματα είναι η επικαιροποίηση των οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, καθως και η προμήθεια εμβ#λίων κατά του κορ#νοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη στρατηγική στα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι, πρόσφατα δήλωσε ότι ο εμβολι@σμός με ενισχυτικές δόσεις εμβ#λίων κατά της COV-ID-19 τον τελευταίο καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μάλλον απογοητευτικός».

Αναφερόμενος στα εμβόλι@ κατά της co-vid-19, o Έλληνας υπουργός Υγείας, κατά την ομιλία του ανέφερε πως στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, και δεδομένου ότι η εξέλιξη τής ήταν άγνωστη, πρώτιστο μέλημα όλων των κρατών-μελών ήταν να προμηθευτούν ικανές ποσότητες εμβ#λίων, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά και να συμβάλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για εμβολι@σμό, μέσω του διαμοιρασμού εμβ#λίων. Προσέθεσε πως η πίεση που ασκήθηκε στις εταιρείες κατά το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας (Σεπτέμβριος 2022), όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των πλεοναζουσών ποσοτήτων εμβ#λίων, είχε θετική έκβαση καθώς διασφαλίστηκε η παράδοση μόνο των νεότερων αναβαθμισμένων εμβ#λίων, ενώ δημιουργήθηκε και μηχανισμός κεντρικής αποθήκευσης (central warehouse) που προσφέρει χρονικά περιορισμένη αποθήκευση εμβ#λίων. Παρόλα αυτά, όμως, επεσήμανε ότι το συνολικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και αποτελεί μείζον θέμα για τα κράτη-μέλη να παραλαμβάνουν εμβόλι@ τα οποία δεν μπορούν να απορροφήσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή «να πληρώνουμε για να καταστρέφουμε εμβόλι@, διότι αυτό θέτει σε γενικότερο κίνδυνο την εμβολιαστική στρατηγική και την πίστη των πολιτών στον εμβολι@σμό».

Για τις μελλοντικές συμβάσεις προμήθειας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί, από την άποψη της δημόσιας υγείας, η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, το μοντέλο πληρωμής, οι τιμές, οι ρήτρες των συμβάσεων. Υπογράμμισε δε ότι σε κάθε περίπτωση στα μελλοντικά συμβόλαια θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη-μέλη, ώστε να παραλαμβάνουν τις ποσότητες που πραγματικά χρειάζονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *