Πεδίο μάχης Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον Γρηγορόπουλο – Για την χούντα που ζούμε τέσσερα χρόνια δεν βγαίνει κανένας στο δρόμο

Για άλλη μια φορά τα δρακόντεια μέτρα θα εφαρμοστούν στην περιοχή των Εξαρχείων όπου θα απαγορευθεί η πρόσβαση στην πλατεία λόγω και του εργοταξίου που έχει στηθεί για το Μετρό.


Τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή σταδιακά από τις 12 το μεσημέρι όπου και ήταν προγραμματισμένη η πρώτη πορεία με συγκέντρωση στα Προπύλαια από μαθητές και φοιτητές ενώ στις 18:00 ήταν το κάλεσμα πάλι στα Προπύλαια από διάφορες συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Λόγω των συγκεντρώσεων είναι αποκλεισμένο για τους οδηγούς το κέντρο της Αθήνας στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια, το Σύνταγμα και στα Εξάρχεια.

Στην προηγούμενη ανακοίνωσή της η Τροχαία είχε αναφέρει τα εξής: Λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών που έχουν εξαγγελθεί για την Τρίτη (06-12-2022), θα πραγματοποιηθούν κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορους οδικούς άξονες του Κέντρου της Αθήνας. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Για αυτό το λόγο παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή των χώρων των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για τη αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Ανακοίνωση για την πορεία που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωσή της εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στις 18:00 πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση 8.000 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, που στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην Πλατεία Συντάγματος μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Η πορεία κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας γύρω στις 20.30.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. περίπου στις 20:15, όταν η κεφαλή της πορείας πέρασε τη συμβολή της Πανεπιστημίου και Μπενάκη, 1000 άτομα αποσπάστηκαν από το σώμα της πορείας και κινήθηκαν κατά ομάδες μέσω της οδού Μπενάκη προς την περιοχή των Εξαρχείων, στήνοντας οδοφράγματα με αντικείμενα και κάδους, στους οποίους έθεσαν φωτιά.

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ. τα παραπάνω άτομα εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην Πλατεία Κάνιγγος και στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Αραχώβης με ρίψεις μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 19 άτομα, ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής


Σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Πλήθος διαδηλωτών ξεκίνησαν από τα Προπύλαια , πέρασαν από το Σύνταγμα ωστόσο λίγο μετά τις οκτώ ξέσπασαν επεισόδια κοντά στα Εξάρχεια.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν στην Εμμανουήλ Μπενάκη καθώς κάποιοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να καίνε κάδους.

Παράλληλα έκλεισε και η οδός Ακαδημίας με τους διαδηλωτές να έχουν τοποθετήσει κάδους στους οποίους έχουν βάλει φωτιά και γίνεται εκτροπή των αυτοκινήτων.  Η αστυνομία έκανε χρήση κρότου λάμψης και χημικών με την κατάσταση να είναι αποπνικτική, ενώ στους δρόμους έχει βγει η αύρα και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη, στην 14η επέτειο για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Έπεσαν μολότοφ ενώ διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς καταγράφηκαν στο ύψος του Τούρκικου Προξενείου.

Μετά το τέλος της πορείας, συμμετέχοντες ανέβηκαν από την Καμάρα στην Αγίου Δημητρίου και άρχισαν να πετούν μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν συγκεντρωμένες στο σημείο.


Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν σε παρακείμενες οδούς, με τους κουκουλοφόρους να συνεχίζουν τις ρίψεις μολότοφ και να πυρπολούν κάδους, με τους αστυνομικούς να τους κυνηγούν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Απάντηση