Σε απόγνωση οι Έλληνες – Εκτοξεύεται η τιμή της κιλοβατώρας – Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς λένε τα νοικοκυριά – Τους κλείνει τα σπίτια ο Μητσοτάκης για χάρη του Ζελένσκι

Στην πιο σοβαρή δοκιμασία, όπως όλα δείχνουν, από το ξέσπασμα της κρίσης έως τώρα, τίθεται η Ευρώπη. Ο βαρύς χειμώνας ακρίβειας είναι εδώ, η θερμοκρασία πέφτει ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η τιμή του φυσικού αερίου που τις προηγούμενες ημέρες, στον ολλανδικό κόμβο, εκτοξεύτηκαν μέχρι και 50% πάνω από τις αρχές Νοεμβρίου και εν τέλει κοντά στα 135 ευρώ/μεγαβατώρα τη Δευτέρα.

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με πρώτη και κύρια την αλματώδη αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς τη συμπαρασύρει σε ένα ξέφρενο «ράλι» ανόδου που δε φαίνεται να έχει τέλος.

Συγκεκριμένα, η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στις 6 Δεκεμβρίου ξεπέρασε τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη 19% σε σχέση με χθες, Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, το «ράλι» ανόδου τα τελευταία 24ωρα έχει οδηγήσει τις τιμές να έχουν… άρωμα καλοκαιριού καθώς τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής ήταν στα 319,03 ευρώ/μεγαβατώρα, αύξηση σχεδόν 50% εν συγκρίσει με την τιμή της Κυριακής, και έκτοτε συνεχίζει… προς τα πάνω. Κάπως έτσι, σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η τιμή για την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 377, 94 ευρώ, που μεταφράζεται σε άνοδο 5,6% σε σύγκριση με τα 357 ευρώ που ήταν χθες, Τρίτη.

Οι αλυσιδωτές αυξήσεις, που θα αποτυπωθούν και στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, τοποθετούν παράλληλα την Ελλάδα στο «βαθύ μπλε» του χάρτη της ΡΑΕ μαζί με τις περισσότερες χώρες όπως η Γαλλία που «έκλεισε» στα 396 ευρώ/μεγαβατώρα, στη Γερμανία στα 393 ευρώ/μεγαβατώρα και άλλες.

Το φθηνότερο ρεύμα αγοράζουν η Ισπανία και Πορτογαλία με 151,25 ευρώ/μεγαβατώρα, η λεγόμενη «Ιβηρική εξαίρεση» μετά τη συμφωνία που έχει πετύχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Πολωνία με 218,2 ευρώ/μεγαβατώρα.

Απάντηση