Αρνήθηκε για δεύτερη φορά ο αρχισφαγέας Άλμπερτ Μπουρλά να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής για τις συμφωνίες που έκανε με την Ούρσουλα και τις “μίζες” που άρπαξε από τα εμβόλι@

Είναι η δεύτερη φορά που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αρνείται να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής Covi-d του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προμήθεια του εμβολί#υ για τον κ#ρονοϊό.

«Από την ακρόαση του Οκτωβρίου για τον Cov-id, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να μοιραστούμε με την Επιτροπή, οπότε με σεβασμό απορρίπτουμε την πρόσκληση να επανεξετάσουμε αυτά τα θέματα», αναφέρει σε επιστολή του ο Μπουρλά με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου την οποία επικαλείται το Politico.

Ο Μπουρλά δεν είχε καταθέσει ενώπιον της επιτροπής τον Οκτώβριο, κατά την οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν μυστικές συμφωνίες για την προμήθεια των εμβ#λίων.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε μια έκθεση ελέγχου για τη στρατηγική προμήθειας εμβολίων της ΕΕ που εγείρει νέα ερωτηματικά σχετικά με την επαφή μεταξύ του Μπουρλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που προηγήθηκε της σύμβασης για προμήθεια εμβ#λίων αξίας πολλών δισ. ευρώ.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε έρευνα για τις αγορές εμβ#λίων της ΕΕ για τον κ#ρονοϊό, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβ#λίων της ΕΕ βρίσκονται υπό έλεγχο.

Στην ακρόαση της επιτροπής «COVI» στις 10 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος των διεθνών ανεπτυγμένων αγορών της εταιρείας, Τζανίν Σμολ, αντιμετώπισε πολλές ερωτήσεις από την επιτροπή σχετικά με την απουσία του Μπουρλά.

Δέχθηκε ακόμη ερωτήσεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια εμβ#λίων και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας ερώτησης από τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Ρόμπερτ Κόος σχετικά με το εάν το εμβ#λιο δοκιμάστηκε για την ικανότητά του να αποτρέπει τη μετάδοση του κορ#νοϊού πριν εισέλθει στην αγορά. Όμως οι απαντήσεις της Σμολ δεν έπεισαν.

Στις 28 Οκτωβρίου, η επιτροπή απηύθυνε δεύτερη πρόσκληση στον CEO της Pfizer Α. Μπουρλά.

«Η επιτροπή μας θεώρησε ότι κατά την προηγούμενη ακρόαση με εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, όπου η Pfizer εκπροσωπήθηκε από την Τζανίν Σμολ υπήρξαν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις προηγμένες συμφωνίες αγοράς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Pfizer, οι οποίες εμπίπτουν στην ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου που μόνο αυτός έχει την εξουσία να απαντήσει, παρέμεινε αναπάντητη», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Καθλίν φαν Μπρεμτ.

«Ως πρόεδρος της επιτροπής COVI, λυπάμαι βαθιά για την άρνηση του Δρ. Μπουρλά να συζητήσει αυτό το θέμα με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε. «Ως συννομοθέτης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αυτές».

Αλλά για την Pfizer, φαίνεται πώς δεν υπάρχει τίποτα νέο να ειπωθεί. «Η Pfizer έχει παράσχει στοιχεία στην Ειδική Επιτροπή για την Πανδημία του covi-d-19 και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επιδιώκει να κατανοήσει και να μάθει από την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Politico.

Απάντηση