Απίστευτο θράσος από τον ψηλό “Παναθηναικάκια” – Ζητάει από τους Έλληνες εισαγγελείς να κάνουν γρήγορα στις υποθέσεις όταν αυτός κουκουλώνει το σκάνδαλο των υποκλοπών

Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε», ήταν το θρασύτατο κέλευσμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και γνωστού “Παναθηναϊκάκια” Ισίδωρου Ντογιάκου προς τους συναδέλφους του στην 37η γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), την ώρα που είναι ένας από τους κυριότερους υπαίτειους για την κατάντια της Δικαιοσύνης που μόνο αδέκαστη δεν είναι.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος μέσω της ομιλίας του στη συνέλευση της Ενωσης Ελλήνων Εισαγγελέων (ΕΕΕ) άσκησε δριμεία κριτική σε συναδέλφους, δικηγόρους και κράτος. Αυτός που παρατηρεί αμέτοχος το σκάνδαλο των υποκλοπών να εκτυλίσσεται και περιέργως να διατάσσει έρευνα γιατί… διέρρευσαν οι αποκαλύψεις.

Και συνεχίζει: Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε «είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα μακροχρόνια προβλήματα έχουν πλέον δημιουργήσει ένα είδος επικίνδυνου εθισμού που αδρανοποιεί τα αντανακλαστικά της (σ.σ.: Δικαιοσύνης) και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη σε βάρος της».

Αναφορικά με την  ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων, την ποιότητα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι «η αύξηση του βαθμού της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως» , συμπληρώνοντας «Τα στελέχη της Δικαιοσύνης, κάθε ένα από τη θέση που κατέχει, με λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια σε συνδυασμό με τις πνευματικές και διανοητικές ικανότητες του ασφαλώς και μπορεί να προσφέρει περισσότερο από όσο ήδη προσφέρει, ώστε συνδυαστικά οι ατομικές προσπάθειες όλων να αποφέρουν το βέλτιστό δυνατό αποτέλεσμα. Η αύξηση της ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα για τη πειστική αντίκρουση των κακόβουλων επιθέσεων και την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά ακόμα και εχθρών (ιδεατών ή πραγματικών) που αντιμετωπίζει. Μόνο μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας και εκούσια ανάληψη βαρύτερων ευθυνών θα μπορούσε να βοηθήσει, αν όχι στην επίλυση, τουλάχιστον στην ο μείωση της πίεσης των προβλημάτων της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Ντογιάκος, σημείωσε ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θεωρούνται άτομα αυξημένων πνευματικών ικανοτήτων κι έχουν το πλεονέκτημα να αντιλαμβάνονται να προβλήματα και τις ανάγκες της Δικαιοσύνης και να βοηθούν στην επίλυσή τους, τονίζοντας γι ακόμα μια φορά την ανάγκη οξυμένης αίσθησης ατομικής ευθύνης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «είμαι σίγουρος ότι μπορούν να αντιληφθούν πως ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η αύξηση της ατομικής ευθύνης τους απέναντι στο θεσμό που υπηρετούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τώρα είναι ανεύθυνοι. Απλά θεωρώ ότι πρέπει να προσφέρουν κάτι περισσότερο από αυτό που τώρα προσφέρουν από τα ανεξέλεγκτα αποθέματά τους. Ένα είναι βέβαιο. Ότι χρειάζονται άνθρωποι με έμπνευση και ιδανικά διαφορετικά από τα σημερινά για να επέλθει το επιθυμητό και χρήσιμο για όλους αποτέλεσμα».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι «η ραγδαία αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δεν είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση ή βελτίωση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι η κοινωνία θέλει να αγαπάει και να σέβεται «τον εισαγγελέα εκείνον που υπηρετεί έντιμα, ευσυνείδητα και τίμια τη θεσμική του θέση και έχει έντονη και ζωντανή παρουσία».

Στο “τραπέζι” τηλεδίκες, δικηγόροι και υποκλοπές

Ο κ. Ντογιάκος έκανε μνεία και σε τηλεδίκες, ανίκανους δικηγόροι των «τηλεπαραθύρων», αλλά και παρακολουθήσεις.

Αναφερόμενος στις τηλεδίκες επεσήμανε «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποινική Δικαιοσύνη βρίσκεται στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής και το σπουδαιότερο, στο στόχαστρο των μέσων επικοινωνίας, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο αγώνας είναι άνισός, όχι όμως χαμένος. Οι μάχες μεταξύ «τηλεοπτικών δικών» και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές…. αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα. Οι τηλεδίκες στην κορύφωσή τους. Το τηλεοπτικό βήμα αντιμάχονται «διάφοροι» και κόπτονται δήθεν για την αλήθεια και το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να την κακοποιούν συστηματικά και συνειδητά. Όταν πρόκειται για δικηγόρους κάποιοι εξ αυτών προσδοκούν πολλά από την παρουσία τους στην τηλεδίκη, παρά το γεγονός ότι η εικόνα τους δεν πείθει και για τις ικανότητές τους. Συνήθως δεν το πετυχαίνουν. Πετυχαίνουν, όμως, με βεβαιότητα να επιδεικνύουν τη νομική τους ανεπάρκεια, την έπαρση και την αλαζονεία τους».

Ο κ. Ντογιάκος σχολίασε και το μείζον ζήτημα που δεν είναι άλλο από  τις υποκλοπές, τονίζοντας ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν» και οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλλίτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τόνισε: «Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε».

Απάντηση