Τους “γλεντάει” και ο Τσίπρας: “Για σας δεν υπάρχουν ασθενείς μόνο πελάτες, να δώσετε λόγο για τους 35.000 νεκρούς στην περίοδο της πανδημίας”

Τη διαχρονική «δυσανεξία» και αποστροφή της συντηρητικής παράταξης έναντι του Εθνικού Συστήματος Υγείας στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των Πλεύρη – Γκάγκα, οι οποίοι συνυπογράφουν τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για τη «ριζική ανανέωση και ενίσχυση» του ΕΣΥ από μία προοδευτική κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο συνδυασμός «δημόσιων δομών και διεπιστημονικής συνεργασίας» θα αποτελέσει το «κλειδί» για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

«Κρίσιμο νομοσχέδιο το σημερινό αν και δεν βλέπω πολύ δυναμική την παρουσία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» ανέφερε δηκτικά και πρόσθεσε σε αντίστοιχο ύφος: «Από τους 156 μόλις 18 δηλώσαν ότι θέλουν να μιλήσουν για να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο, Μεγάλη απροθυμία, αγγαρεία κάνουν, ποινή εκτίουν…».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δογματική και ιδεοληπτική προσέγγιση», αλλά και «υποκρισία» εξαιτίας των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών «στις ημέρες πανδημίας» για το πόσο η κυβέρνηση πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Και λέω ότι είστε υποκριτές γιατί ποτέ δεν πιστέψατε στο ΕΣΥ» εξήγησε, θυμίζοντας ότι από την πρώτη κυβερνητική θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν και θεσπίστηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η ΝΔ «μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας, ενώ τα ίδια λέγατε και σε μας όταν προωθούσαμε τη μεταρρύθμιση με τις ΤΟΜΥ».

Υπενθύμισε δε πως την περίοδο που η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρισκόταν σε εξέλιξη, η ΝΔ ισχυριζόταν πως «αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές και πως… δεν υπάρχει Ανατολική Γερμανία». «Ναι, δεν υπάρχει Ανατολική Γερμανία, αλλά υπάρχει η ανάγκη η Πολιτεία να παρέχει αξιοπρεπή περίθαλψη σε όλους τους πολίτες» τόνισε, συμπεραίνοντας πως τα επιχειρήματα της ΝΔ παραμένουν ίδια τη στιγμή που πολίτες αφήνονται αβοήθητοι να πεθαίνουν σε ράντζα εάν δεν έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στην ιδιωτική Υγεία.

«Μισείτε ό,τι δημόσιο, αγαπάτε παράφορα το ιδιωτικό κέρδος»

Στο πλαίσιο της σύντομης αναδρομής στην οποία προέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται και η αναφορά του στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ την περίοδο 1991 – 1993. Κλείνοντας αυτήν την ενότητα της τοποθέτησής του, διαπίστωσε: Μισείτε ο,τι δημόσιο και αγαπάτε παράφορα το ιδιωτικό κέρδος και κάθε λογής κερδοσκόπους. Εν προκειμένω, τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής».

«Τυχαίοι ή μοιραίοι οι 35.000 θάνατοι;»

Όσον αφορά τα αρνητικά ρεκόρ που κατέγραψε η χώρα σε σχέση με την πανδημία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε τον Θ. Πλεύρη αν «αυτή η ατελείωτη αλυσίδα» με περισσότερους από 35.000 θανάτους λόγω Covi-d-19 ήταν τυχαίο ή μοιραίο γεγονός. «Ήταν μοιραίο που τόσες οικογένειες έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους; Που έχουμε ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού τη Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο;» αναρωτήθηκε.

Στηλίτευσε τις διακηρύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, επισημαίνοντας στον υπουργό Υγείας ότι η κυβέρνηση χρωστά εξηγήσεις στις οικογένειες των 35.000 ανθρώπων που χάθηκαν εξαιτίας του κορ#νοϊού, όπως επίσης εξηγήσεις χρωστά η συμπολίτευση «σε όσους χειροκροτούσατε στα μπαλκόνια», σε όσους σήμερα διαδηλώνουν και στο σύνολο του ελληνικού λαού». 

Απάντηση