Μόνη και απομονωμένη η Νέα Δημοκρατία για τις υποκλοπές – “Αλύπητο” χτύπημα από όλα τα κόμματα – “Δεν θα γλιτώσετε κ.Τσιάρα ακούστηκε στην αίθουσα”

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της στις προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση προκειμένου να «θάψει» το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών. Εντύπωση προκάλεσε ότι οι πολίτες δεν μπορούσαν να δουν με κανέναν τρόπο τη συνεδρίαση, αφού το WebTV-2 αντί να προβάλλει τη συζήτηση, προτίμησε να μεταδίδει κλασική μουσική άνευ εικόνας.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις πομφόλυγες του εισηγητή της ΝΔ, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι η πρώτη που λαμβάνεται σε επίπεδο ΕΕ και δεν αποκλείεται να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα κράτη μέλη. Έπειτα, άρχισε ο ορυμαγδός.

«Μας δίνετε επιτέλους η ευκαιρία να συζητήσουμε υπό συνθήκη δημοσιότητας και όχι μυστικότητας ή απορρήτου για το σκάνδαλο υποκλοπών» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αγνοώντας το «μαύρο» που είχε πέσει στο WebTV-2 του portal της Βουλής. «Ο κ. Μητσοτάκης επί πέντε βδομάδες αρνείται να έρθει στη Βουλή» είπε και αναρωτήθηκε: «Γιατί κρύβεται;».

«Ταφόπλακα»

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «ταφόπλακα» στην προσπάθεια διαλεύκανσης των υποκλοπών. Διερωτήθηκε δε ότι ποιος θα απαντήσει για την παράλληλα παρακολούθηση υπουργών από ΕΥΠ και Predator, κρίνοντας πως «όσο και να προσπαθήσετε να κρύψετε τα εγκλήματα και τα αίσχη κάτω από το χαλί μέσω της νομιμοποίησης αυτής της άθλιας μεθόδευσης και πρακτικής διακυβέρνησης, οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως «κάποιοι συγκεκριμένοι με ονοματεπώνυμο θα δώσουν λογαριασμό και στον λαό και στη Δικαιοσύνη. Τετελεσμένα κακουργήματα υπάρχουν κ. Τσιάρα και από αυτά δεν μπορείτε να γλιτώστε…».

«Μας δουλεύετε;»

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου οδήγησαν ακόμα και τον ψύχραιμο και πάντα θεσμικό Χάρη Καστανίδη να αναρωτηθεί δις απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία: «Μας δουλεύετε;». Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στηλίτευσε πως προβλέψεις του σχεδίου νόμου είναι ενάντια στη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς -μεταξύ άλλων- επιτρέπουν τις μαζικές παρακολουθήσεις.

Εξήγησε δε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν υπάρχει αντίστοιχο αίτημα της ΕΥΠ μπορεί να αγνοηθεί από τη διάταξη η προϋπόθεση της αναγραφής της αιτιολογίας που οδηγεί στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. «Γι΄ αυτό η εισαγγελική διάταξη έχει τυπικά στοιχεία, για να μην ελέγξει κανείς την κ. Βλάχου και την ΕΥΠ» ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας ανάμεσα στα πιθανά θέματα εθνικής ασφαλείας και στο επαχθές μέτρο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου».

«Στην ΑΔΑΕ θα πάει μια διάταξη με τυπικά στοιχεία και δεν θα έχει ονόματα, αιτιολόγηση, ούτε τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, τίποτα από όλα αυτά, ενώ σε έξι μήνες θα καταστραφεί και το υλικό που συλλέχθηκε» παρέθεσε και συμπέρανε: «Άρα, η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν θα γνωρίζει τίποτα».

Απάντηση