Ακόμη μία φορά δικαιωθήκαμε – Είχαμε γράψει πριν το καλοκαίρι για τον λόγο που δεν πάει σε εκλογές ο Μητσοτάκης: 11 δις έρχονται από το ταμείο ανάκαμψης

Ακόμη μία δικαίωση για τη σελίδα μας η οποία μέσα στο καλοκαίρι είχε γράψει σε άρθρα όχι μία αλλά αρκετές φορές τον λόγο για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στήνει κάλπες είτε το Μάιο είτε το Σεπτέμβριο ενώ υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση δεδομένου ότι τα ποσοστά άρχισαν να πέφτουν.

Κάποιοι έλεγαν ότι είναι ο φόβος για πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κάποιοι έλεγαν για όλα αυτά που συμβαίνουν με την Ρωσία κάποιοι έλεγαν ότι τον πίεσαν κάποιοι επιχειρηματίες να μην προχωρήσει και άλλα διάφορα τέτοια.

Εμείς από την πρώτη στιγμή γράψαμε τον έναν και μοναδικό λόγο που δεν πάει σε εκλογές.

Περίμενε το Νοέμβριο ζεστό χρήμα και μάλιστα άφθονο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης σχετικά με τον πόλεμο Ουκρανίας Ρωσίας καθώς και για άλλες δραστηριότητες που προωθούν την ψηφιακή ανάπτυξη και όλα αυτά τα παραμύθια που προβάλλουν κάθε μέρα.

Θέλουν να κάνουν την τελευταία αρπαχτή να βάλουν στην τσέπη και το τελευταίο ευρώ και μετά να αποχωρήσουν.

Σε περίπτωση εκλογών και ήττας της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι αυτά τα χρήματα θα έμπαιναν σε τσέπες της καινούργιας Κυβέρνησης.

Ας δούμε το ρεπορτάζ:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που υπέβαλε η Ελλάδα, δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη.

Το αίτημα πληρωμής ύψους 3,6 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ) κατατέθηκε στις 30/9/2022, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των 28 προβλεπόμενων οροσήμων. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε ένα ενιαίο αίτημα, διότι τρία ορόσημα από το πρόγραμμα των δανείων εκπληρώθηκαν νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα ήταν μέσα στις πέντε πρώτες χώρες που υπέβαλαν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το ΤΑΑ. Μάλιστα, ήταν η πρώτη που κατέθεσε αίτημα για την τρίτη πληρωμή (πρόγραμμα δανείων).

Σημειώνεται πως η πρώτη πληρωμή, ύψους επίσης 3,6 δισ. ευρώ, εκταμιεύτηκε στις 8/4/2022. Νωρίτερα, στις 9/8/2021 εκταμιεύτηκε η προχρηματοδότηση, που αντιστοιχεί στο 13% (3,96 δισ. ευρώ) των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ΤΑΑ.

Στα διαδικαστικά, η Κομισιόν απέστειλε την αξιολόγηση για το ελληνικό αίτημα στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC), αιτούμενη τη γνωμοδότησή της εντός τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός. Θα ακολουθήσει η έκδοση της τελικής της απόφασης για την εκταμίευση των 3,6 δισ. ευρώ, αφού ληφθεί υπόψη η σχετική εισήγηση της EFC.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, η πορεία υλοποίησης Εθνικού Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έχει ως εξής:

-Πρόγραμμα επιδοτήσεων:

Στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0» έχουν ενταχθεί έως στιγμής 440 έργα, τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 13,7 δισ. ευρώ. Εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση- Δεξιότητες- Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

-Σκέλος δανείων:

Στο πρόγραμμα των δανείων, που συνιστά και το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο που είχε ποτέ η χώρα, έχουν υποβληθεί προς το παρόν 224 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το «Ελλάδα 2.0» (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση). Ο προϋπολογισμός αυτών των επενδυτικών σχεδίων, ανέρχεται σε 8,44 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 3,58 δισ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 2,82 δισ. ευρώ και ίδια συμμετοχή: 2,04 δισ. ευρώ).

Ήδη, έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις για 42 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,84 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 834,75 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 558,76 εκατ. ευρώ και ίδια συμμετοχή: 450,11 εκατ. ευρώ). Από τα 224 επενδυτικά σχέδια, τα 121, συνολικού ύψους 1,78 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, έχουν προεγκριθεί σχεδόν τα μισά από το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που έχει υποβληθεί, από τις επενδυτικές επιτροπές των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» προβλέπονται εξαιρετικά ευνοϊκά, σταθερά, επιτόκια δανεισμού (0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες).

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «η σημερινή θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν στο δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπέβαλε η Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανοίγει τον δρόμο για να εισρεύσουν άμεσα στην εγχώρια οικονομία 3,6 δισ. ευρώ. Μαζί με την πρώτη πληρωμή και την προχρηματοδότηση, το ποσό που λαμβάνει προς το παρόν η χώρα μας από αυτό το πολύτιμο, αναπτυξιακό εργαλείο, υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ. Σε συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, η επενδυτική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών εργαλείων, σε συνδυασμό με την αδιάκοπη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος κρατά- και πιστεύω ότι θα κρατήσει και στο μέλλον- την Ελλάδα μακριά από τον κίνδυνο της ύφεσης, στην οποία θα εισέλθουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *