Ταλ Ντίλιαν: Ο Ισραηλινός πράκτορας με το μαύρο βαν που παρακολουθούσε τους πάντες με εντολή του Μητσοτάκη

Ο Ταλ Ντίλιαν, ο άνθρωπος που έφερε το κακόβουλο λογισμικό Predator στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας συμφερόντων του, Intellexa, έχει ένα βιογραφικό που θυμίζει ταινία. Το όνομά του ήρθε έντονα στο προσκήνιο το 2019 εξαιτίας του διαβόητου μαύρου βαν, το οποίο κατασχέθηκε από τις κυπριακές αρχές στην περιοχή της Λάρνακας. Ιδιοκτήτρια εταιρεία του βαν –εντός του οποίου εντοπίστηκε λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων– ήταν η WiSpear Systems Limited, συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Η διερεύνηση της υπόθεσης από τις κυπριακές αρχές οδήγησε στη σύλληψη του ίδιου και δύο συνεργατών του. Σε κανένα φυσικό πρόσωπο όμως δεν ασκήθηκε δίωξη, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους μόλις (περίπου) 1 εκατ. ευρώ.

Ο Ταλ Ντίλιαν είχε σκάψει μόνος του τον λάκκο του, καθώς λίγο καιρό πριν από τη σύλληψή του, στις 5 Αυγούστου 2019, δημοσιεύτηκε ένα βίντεο από το περιοδικό «Forbes» στο οποίο εμφανιζόταν να διαφημίζει τα προϊόντα της εταιρείας του. Στο επίμαχο βίντεο παρουσιαζόταν ως ένα από τα πλέον έμπειρα πρόσωπα «στον συχνά θολό κόσμο της κυβερνοασφάλειας. Ο πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μάς δείχνει ένα από τα νέα του παιχνίδια, ένα φορτηγό αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων γεμάτο κιτ παρακολούθησης επιπέδου NSA, το οποίο όπως ισχυρίζεται μπορεί να χακάρει ένα smartphone και να κατασκοπεύσει όλα τα μηνύματά του».

Η υπόθεση γίνεται πολύ πιο σκοτεινή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», ο Ταλ Ντίλιαν είναι ο πρώην διοικητής της περιβόητης Μονάδας 81 του ισραηλινού Σώματος Πληροφοριών και «θεωρούνταν ένας από τους πλέον υποσχόμενους αξιωματικούς των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων τη δεκαετία του 1990…».

Στο ίδιο ρεπορτάζ καταγράφεται επίσης ότι «επιστρατεύτηκε το 1979 στην επίλεκτη μονάδα του Ισραηλινού Στρατού Sayeret Matkal (σ.σ.: παλαιότερα ονομαζόταν Μονάδα 269 και στη συνέχεια Μονάδα 262), στην οποία υπηρέτησε ως διμοιρίτης και στη συνέχεια ως διοικητής λόχου». Πρόκειται για την κύρια μονάδα ειδικών δυνάμεων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, ενώ υπάγεται άμεσα στον Κλάδο Ειδικών Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ. Κύριος στόχος της μονάδας είναι να συγκεντρώνει πληροφορίες στο εκάστοτε πεδίο διεξάγοντας βαθιά κατασκοπεία πίσω από τις γραμμές του εχθρού για την απόκτηση στρατηγικών πληροφοριών, ενώ όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, είναι επιφορτισμένη και με «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διάσωση ομήρων πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τη «Haaretz», μετά την προϋπηρεσία του στη Sayeret Matkal ο Ταλ Ντίλιαν «τελικά μετατέθηκε στη Μονάδα 81, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη εργαλείων πληροφοριών και η οποία βοηθά τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων Υπηρεσιών Αμυνας του Ισραήλ. Κατείχε πολλές θέσεις σε αυτήν τη μονάδα και έγινε διοικητής της το 1998. Του απονεμήθηκε μάλιστα το βραβείο άμυνας του Ισραήλ για ένα από έργα που διαχειρίστηκε εκεί, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν απόρρητα».

Η «πολλά υποσχόμενη καριέρα του» όμως «εκτροχιάστηκε το 2002, όταν η στρατιωτική αστυνομία άρχισε να τον ερευνά για οικονομικές ατασθαλίες στη Μονάδα 81, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης από τον Ντίλιαν των μιλίων των συχνών πτήσεων, τα οποία συγκέντρωνε μέσω της εργασίας του, για ιδιωτικά ταξίδια. Επιπλέον, υπό τις διαταγές του η μονάδα ξόδεψε χρήματα για έπιπλα και ανακαινίσεις που όπως ισχυρίστηκε ήταν απαραίτητες για μυστικές επιχειρήσεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: