Από επίσημα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Γιάγκος Λαμπίρης, αποδεικνύεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε παράνομα και το δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, τον οποίο ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης εμφάνισε ως εμπλεκόμενο στην ίδια υπόθεση, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί έξω από το σπίτι του, τον Απρίλιο του 2021 και οι δράστες να παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε εκδώσει διάταξη, με έγκριση του εισαγγελέα εφετών, για την παρακολούθηση των τηλεφώνων του Γιώργου Καραϊβάζ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 και είχε ισχύ δύο μηνών. Από τη δικογραφία όμως προκύπτει ότι ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος ήταν υπό παρακολούθηση από τον Απρίλιο του 2016, δηλαδή πεντέμισι μήνες πριν ο εισαγγελέας επιτρέψει την παρακολούθηση των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων!

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Λαμπίρης είπε ότι η καταγραφή αυτών των συνομιλιών από την ΕΥΠ είναι παράνομη γιατί παραβιάζει τη διαδικασία άρσης του απορρήτου (αρ. 5 ν. 2225/1994 καθώς και το αρ. 19 παρ. 1 του Συντάγματος) και κατά συνέπεια, δεν πρέπει να αναγνωστούν, να ληφθούν υπόψη και να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικά μέσα από το δικαστήριο. Ωστόσο, το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, απέρριψε την ένσταση χωρίς μάλιστα να αιτιολογήσει την απόφασή του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο εισαγγελέας της έδρας, στην πρότασή του τόνισε, ότι από την πρώτη στιγμή της δίκης έχει προτείνει να μη θεωρηθούν από το δικαστήριο ως αναγνωστέα έγγραφα οι προχείρως απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ΕΥΠ, οι οποίες περιέχονται στη δικογραφία, αφού αυτές δεν είναι νομότυπες. Δεν φέρουν, δηλαδή, τον τύπο της “έκθεσης” όπως σαφώς ορίζει το αρ.148 του ΚΠΔ και γι’ αυτό το λόγο ζήτησε η ένσταση που υποβλήθηκε να γίνει δεκτή.

Τελικά, το δικαστήριο διέκοψε τη δίκη για τις 23 Νοεμβρίου.

Είναι να αναρωτιέται κανείς. Μπορεί να υπάρξει δικαστήριο χώρας του αναπτυγμένου κόσμου που να εξέδωσε μία τέτοια απόφαση;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: