Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το Associated Press, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠA, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, αναφέρουν ότι τα αρχικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το πρακτορείο, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου.

Την ίδια εκτίμηση για την προέλευση του πυραύλου φαίνεται ότι έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Κατά τις πληροφορίες του dpa, μιλώντας προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συναντήθηκε εκτάκτως στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί, ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος.

Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο, ο Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Αρχικά το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών αρχικά έκανε λόγο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής». Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraina στο Κίεβο μετέδωσε, επικαλούμενο στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να ήταν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ Ch-101. Οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια  στο σημείο της πρόσκρουσης, δείχνουν ότι πρόκειται για πυραύλους του συστήματος αεράμυνας S-300, σύμφωνα με άλλους  ειδικούς. Αυτό το σύστημα σοβιετικής σχεδίασης είναι μέρος της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε εάν ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, απάντησε:  «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το αμφισβητούν. Δεν θέλω να το πω αυτό μέχρι να το διερευνήσουμε πλήρως. Αλλά είναι απίθανο δεδομένης της τροχιάς του να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία».

Προηγούμενο άρθροΠεδίο μάχης το προαύλιο του ΑΠΘ: Σπασμένα μάρμαρα και καδρόνια παντού
Επόμενο άρθροΑν όλοι εσείς που βγήκατε για το Πολυτεχνείο βγαίνατε για να ρίξουμε τη Χούντα του Μητσοτάκη τώρα θα είχε πέσει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ