Ανησυχεί τώρα για το μέλλον της Γερμανίας ο απόγονος του Χίτλερ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: “Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, δεν μετανιώνω για την δήλωση με το δεύτερο πουλόβερ”

Ανησυχεί τώρα για το μέλλον της Γερμανίας ο απόγονος του Χίτλερ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: “Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, δεν μετανιώνω για την δήλωση με το δεύτερο πουλόβερ”

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την παγκόσμια κατάσταση, καθώς θεωρεί ότι το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί, ενώ παραδέχεται λάθη που έκανε ο ίδιος αλλά και το κόμμα του (CDU) έναντι της Ρωσίας.

Υποστηρίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κατατάξει την Άνγκελα Μέρκελ μεταξύ των «μεγάλων καγκελάριων» και υπερασπίζεται την προηγούμενη δήλωσή του περί «δεύτερου πουλόβερ» εάν στο σπίτι τον φετινό χειμώνα κάνει κρύο.

«Το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά», λέει ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και εδώ και 50 χρόνια βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ποτέ άλλοτε δεν αισθάνθηκα ότι η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο απειλητική όσο σήμερα», σημειώνει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της «Handelsblatt» και αναφέρεται συγκεκριμένα στη Ρωσία.

Ακόμη, αναγνωρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του αλλά και πολλοί στη Γερμανία «δεν θέλαμε να δούμε» την πραγματικότητα.

Ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όπως επισημαίνει, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε.

«Μίλησα με τον Ρώσο ομόλογό μου, τότε, για το πώς θα μπορούσαμε να πολεμήσουμε από κοινού την ισλαμιστική τρομοκρατία. Αλλά θα μπορούσα απλώς να κοιτάξω τι έκανε η Ρωσία στην Τσετσενία. Θα μπορούσαμε ακόμη να είχαμε ακούσει τον τότε πρόεδρο της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία είχε προειδοποιήσει ότι “πρώτα η Γεωργία, μετά η Ουκρανία, μετά η Μολδαβία, μετά οι Βαλτικές και μετά η Πολωνία”», τονίζει.

«Είχε δίκιο», λέει ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος πάντως δεν κατηγορεί την πρώην καγκελάριο γι’ αυτή την πολιτική.

«Η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν η μόνη που ήθελε φθηνό αέριο από τη Ρωσία. Η οικονομία, οι πολίτες, όλοι το δέχθηκαν ευχαρίστως», προσθέτει, για να επισημάνει ωστόσο ως «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι η πρώην καγκελάριος στις σημερινές της τοποθετήσεις δυσκολεύεται να παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη στην πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Ερωτώμενος σχετικά με τους «μεγάλους καγκελάριους» της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στους Κόνραντ Αντενάουερ, Βίλι Μπραντ και Χέλμουτ Κολ.

«Ο κατάλογος έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί», τονίζει και υπογραμμίζει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κριθεί εάν σε αυτόν έχει θέση και η Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετικά, δε, με τη στάση του κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, όταν, σύμφωνα με πολλούς, θα μπορούσε να είχε ανατρέψει την καγκελάριο, δηλώνει: «Ανοησίες! Ήμουν πάντα της άποψης ότι το CDU δεν επιτρέπεται να ανατρέψει τον δικό του καγκελάριο».

Ο κ. Σόιμπλε όταν ερωτάται, όμως, και σχετικά με δήλωσή του «όποιος κρυώνει, ίσως να φορέσει ένα δεύτερο πουλόβερ» ενόψει ενός χειμώνα με ενεργειακή κρίση, υπερασπίζεται την άποψή του: «Είναι λάθος να δίνεις μεγάλες υποσχέσεις στον κόσμο. Η δημοκρατία δεν είναι παζάρι για ευκαιρίες. Πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από τους πολίτες. Τι πρόβλημα υπάρχει να βάλουμε ένα πουλόβερ αν είναι απαραίτητο;».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: