Αύξηση 50% καταγράφει η τιμή ενός σάκου με ξύλα στη λιανική σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές διακυμαίνονται στην Αττική μεταξύ 8-12 ευρώ και σε κάποιες περιοχές αγγίζουν τα 14 ευρώ.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, οι καταναλωτές στρέφονται μαζικά προς τα καυσόξυλα για να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Όπως επισημαίνουν οι έμποροι ξυλείας, η ζήτηση είναι τεράστια, ενώ στην αγορά υπάρχει διάχυτος φόβος για έλλειψη αποθεμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι γειτονικές χώρες από τις οποίες η Ελλάδα προμηθευόταν φτηνά καυσόξυλα, όπως η Βουλγαρία – η οποία αντιπροσώπευε το 30% της διακίνησης στην εγχώρια αγορά -, σταμάτησαν τις εξαγωγές προκειμένου να διοχετεύουν τις προμήθειές τους στον ντόπιο πληθυσμό.

Ως εκ τούτου, οι τιμές των καυσόξυλων έχουν εκτοξευθεί. Σε ορισμένες περιοχές διαμορφώνονται έως και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή έναντι περίπου 130 ευρώ. Σημαντική άνοδο σημειώνει και η τιμή του πέλετ, το οποίο κοστίζει ακόμη και 600 ευρώ ανά τόνο, όταν η αντίστοιχη ποιότητα πέρυσι πωλείτο έναντι περίπου 280 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ