Φέρνει προς ψήφιση το νόμο-έκτρωμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας η Μίνα Γκάγκα που πέταξε στο δρόμο τόσους υγειονομικούς

Εν μέσω της γενικευμένης αντίδρασης τόσο των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο όμως και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Βασική πηγή αντιδράσεων αλλά και αντιπαραθέσεων είναι το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, το οποίο φέρνει δομικές αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, καταργώντας επί της ουσίας το καθεστώς μόνιμης, σταθερούς και πλήρης απασχόλησης, και προβλέποντας τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και στον ιδιωτικό τομέα.

Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει ήδη -και με πολύ έντονο τρόπο- τόσο η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στην οποία προεδρεύει η «γαλάζια» Ματίνα Παγώνη, όσο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία καταγγέλλει πως με τη συγκεκριμένη παρέμβαση ευνοείται η εμπορευματοποίηση της Υγείας και των άλλων ευαίσθητων και κρίσιμων κοινωνικών αγαθών, ενώ ανοίγει ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Εντονες όμως είναι οι αντιδράσεις και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), αλλά και τους επιμέρους συλλόγους των οποίων οι πρόεδροι πρόσκεινται στη Ν.Δ. Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, τους οποίους καθησύχασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δηλώνοντας πως δεν κινδυνεύουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι 26.000, ενώ στα νοσοκομεία της Αθήνας υπηρετούν μόλις 1.860 γιατροί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *