Ήταν η επενδυτική πρωτοβουλία που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: η Larisa Face Cover Α.Ε.

Την εταιρεία που έστησαν με 130.000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο δύο επιχειρηματίες από τη Θεσσαλία. Ο Αχιλλέας Νταβέλης και ο Γιάννης Τσερέπας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Lariplast, που έχει ως βασικό αντικείμενο την παραγωγή προϊόντων πλαστικού.

Οι δυο επιχειρηματίες «χτύπησαν» φλέβα. Αγόρασαν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό δύο ολοκληρωμένες γραμμές αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών από την Κίνα έναντι του ποσού των 3 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία πλήρωσαν σχεδόν μισό εκατ. ευρώ για να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ελλάδα και να στηθεί έτσι η γραμμή παραγωγής. Συνολικά επένδυσαν περί τα 3,4 εκατ. ευρώ. Και – κόντρα στη συνήθη πρακτική του επιχειρείν – όπως είπαν δεν το έκαναν για να βγάλουν κέρδος

Αυτό υποστήριξε ένας εκ των δύο συνεταίρων, Γιάννης Τσερέπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας: «Δεν το κάναμε για να βγάλουμε λεφτά, όσο οξύμωρο ακούγεται στον χώρο του επιχειρείν». Στην ίδια συνέντευξη είπε για την ίδρυση της εταιρείας:

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν είχαμε συντάξει κανένα επιχειρηματικό σχέδιο, κάποιο Master Plan, δεν γνωρίζαμε τις τιμές πρώτων υλών, τις τιμές πώλησης στην αγορά, το κόστος της επένδυσης, τίποτα. Εξάλλου πίεζε και ο χρόνος. Γι’ αυτό και επιχειρήσαμε να φέρουμε με υψηλό κόστος μέσω απευθείας πτήσης cargo από τη Σαγκάη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα τις μηχανές, από ό,τι αν το κάναμε ακτοπλοϊκώς, με λιγότερα χρήματα». Η ελληνική εκδοχή του αμερικάνικου ονείρου…

«Η κυβερνητική βοήθεια όμως ήταν μεγάλη στο θέμα της μεταφοράς των γραμμών παραγωγής, αφού μας υπέδειξε τους αξιόπιστους αερομεταφορείς, αποφύγαμε τις ενδιάμεσες στάσεις, όπου υπήρχε ο κίνδυνος το προϊόν να κατασχεθεί και να μπλέξουμε σε δικαστικές περιπέτειες κι όλα καλά», όπως δήλωσε ο επιχειρηματίας.

Ο Τύπος της Θεσσαλίας έχει ασχοληθεί συχνά στο παρελθόν με την υποψηφιότητα ή όχι του έτερου συνεταίρου, Αχιλλέα Νταβέλη, με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στον νομό. Δημοσιεύματα υπήρχαν και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για τον δήμο της πόλης. Σε ένα από αυτά αναφερόταν:

«Αφορμή για τα σενάρια έδωσε η παρουσία της βουλευτού της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς ήταν κεντρική ομιλήτρια στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Λάρισας. Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη συμμετείχε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της ο πρόεδρος του ΣΒΕΘ, παρουσία του προέδρου της ΝΟΔΕ Χρήστου Καπετάνου και άλλων «γαλάζιων» τοπικών παραγόντων».

Άλλωστε, η αδελφή του πρωθυπουργού έχει τιμήσει αρκετές φορές με την παρουσία της τον Αχιλλέα Νταβέλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσία της στα εγκαίνια επιχείρησής του. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δήλωσε μεταξύ άλλων πως «με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε να μην έρθουν οι μηχανές ακτοπλοϊκώς αλλά αεροπορικώς».

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να τη θωρακίσουμε απέναντι στον κ#ρονοϊό και να στηρίξουμε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η Υγεία». Πρόσθεσε, δε, πως ο πρωθυπουργός «είχε απόλυτη επαφή και ιχνηλάτηση με την πορεία υλοποίησης της επένδυσης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ