Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να συμμορφωθεί με δικαστικές αποφάσεις και παρανόμως παρακρατεί αναδρομικά τα οποία επιδικάστηκαν σε συνταξιούχους έπειτα από πολυετή ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ο ΕΦΚΑ αρνείται να καταβάλλει σε 160 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά τα έτη 2015 και 2016, ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους και στα δώρα κύριων και επικουρικών, τα οποία ανέρχονται σε 950 ευρώ για τον καθένα. Το αποτέλεσμα είναι το ΕΝΔΙΣΥ να προχωρήσει στην αποστολή εξωδίκων, ενώ δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να κινήσει και τη διαδικασία μη συμμόρφωσης, η οποία σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση που φτάνει τα 6.000 ευρώ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαίοι υπουργοί του (Οικονομικών και Εργασίας, Σταϊκούρας και Χατζηδάκης αντίστοιχα) έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις και θα αποζημιώσει μόνο όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει δικαστικά. Και αυτό όταν δύο χρόνια νωρίτερα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καλούσε τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Σε συνδυασμό με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν (αλλά και τις αντιφατικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνηση μεθόδευσε την υφαρπαγή ποσού 2,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των συνταξιούχων και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει αναδρομικά μόνο σε περίπου 300.000-400.000, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο σήμερα αρνείται να κάνει ακόμη και αυτό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: