Σταματάνε να επενδύουν στην επιχειρηματικότητα οι Έλληνες: Κλείνουν δεκάδες καταστήματα χωρίς να ανοίγει κανένα καινούργιο

Ειδικότερα το δεύτερο τρίµηνο του 2022 οι επενδύσεις εµφανίζονται µειωµένες ή σταθερές συγκριτικά µε το τέταρτο τρίµηνο του 2019 στις περισσότερες χώρες. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιµα στοιχεία για το δεύτερο τρίµηνο του 2022 κι έτσι η σύγκριση γίνεται µε το τρίτο τρίµηνο του 2021, κατά το οποίο εµφανίζει σηµαντική αύξηση επενδύσεων – περίπου 7%.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:

  • Στα µακροχρόνια εµπόδια για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, 97% των ελληνικών επιχειρήσεων κατονοµάζουν την αβεβαιότητα για το µέλλον (έναντι µόλις 78% αντίστοιχων απαντήσεων στην Ε.Ε). Επίσης, το 72% κατονοµάζει ως εµπόδιο τη µη διαθεσιµότητα χρηµατοδότησης (έναντι 43% στην Ε.Ε). Το ενεργειακό κόστος προβληµατίζει το 96% των επιχειρήσεων, έναντι 82% στην Ε.Ε.
  • Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που κατονοµάζουν περιορισµούς στη χρηµατοδότησή τους, µετά τη Λιθουανία. Συγκεκριµένα, πάνω από 15% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιµετωπίζει σχετικό πρόβληµα, είτε απόρριψης της σχετικής αίτησης είτε υψηλού κόστους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 6,2% στην Ε.Ε.
  • Στο θέµα της κλιµατικής αλλαγής, το 90% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. έχει πάρει πρωτοβουλίες για να µειώσει τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου. Οι περισσότερες δράσεις αφορούν επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας (57%) και για την ελαχιστοποίηση και την ανακύκλωση των απορριµµάτων (64%). Ενώ, όµως, στη Φινλανδία το ποσοστό των επιχειρήσεων που παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες φτάνει το 97% και στο Βέλγιο το 95%, στην Ελλάδα περιορίζεται στο 59%, κάτι που την τοποθετεί στη χειρότερη θέση.
  • Η Ελλάδα καταλαµβάνει την 4η χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων που παίρνουν µέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *