Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, οι οποίες συνεχίζουν να «βυθίζονται» στα προβλήματά τους, τα οποία αντί να αντιμετωπίζονται από την ρίζα τους, συνεχώς αυξάνονται και διογκώνονται.

«Ακούσαμε μέχρι και την φράση “μαζί τα φάγαμε”» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης, κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοεμβρίου. «Τόσα χρόνια οι αδιάλλακτες κυβερνήσεις δεν έχουν λύσει ούτε ένα πρόβλημα, δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την επιχειρηματικότητα. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουμε δει έναν νόμο ο οποίος να είναι υπέρ μας, αλλά όλα γίνονται για να βοηθηθούν άλλοι, με τελευταίο παράδειγμα αυτά που έγιναν το Σαββατοκύριακο».

Ο κ. Φιλιππίδης τόνισε πως ίσως άργησαν να προβούν σε κινητοποιήσεις, και επεσήμανε πως πλέον στενεύουν τα περιθώρια του διαλόγου, καθώς πρόκειται για την επιβίωση της κοινωνίας. «Έχει φτάσει εδώ και καιρό ο κόμπος στο χτένι. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε το κράτος από την πλευρά μας όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, κι για αυτό μειώσαμε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Την ίδια στιγμή που μας ζητάνε να κάνουμε οικονομία, η κυβέρνηση λέει να ανοίξουν τα καταστήματα και την Κυριακή. Αυτό δεν σας κάνει εντύπωση; Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Την Τρίτη η κυβέρνηση προχώρησε σε τροπολογία και την Παρασκευή την πήρε πίσω, λόγω κακοκαιρίας. Δηλαδή αν βρεξεί την επόμενη Πέμπτη, θα κλείσει πάλι η αγορά; Δεν γίνεται να αντικαθιστούμε το λάθος, με ένα άλλο λάθος».

Παράλληλα υπογράμμισε πως η κινητοποίηση της Τετάρτης έχει ως στόχο να υπενθυμίσουν στη κυβέρνηση τα προβλήματα του κλάδου τους, τα οποία θα κατατεθούν με υπόμνημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης. «Τα λέμε και τα ξαναλέμε για να μην βρεθεί πολιτικός να μας πει ότι δεν γνώριζε. Αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα και η αγορά της Θεσσαλονίκης έχει βουλιάξει. Εμείς, μαζί με τις οικογένειές μας αποτελούμε τα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού, αυτό θα έπρεπε να το σκεφτεί καλά η κυβέρνηση».

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολόπουλος, υπογράμμισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζουν το χειρότερο σενάριο όσον αφορά την οικονομική κατάστασή τους, καθώς πέρασαν ένα δημοσιονομικό τέλμα, βίωσαν την οικονομική καθίζηση, και ταυτόχρονα η πανδημία διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο ακόμη και στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Τώρα, έρχεται σαν επιβάρυνση η ενεργειακή κρίση, η ραγδαία αύξηση στις τιμές ενέργειας αλλά και στις υποχρεώσεις, τα οποία οδηγούν σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και δεν αντέχουμε άλλο. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει πλήρως αυτούς που βάζουν εδώ και χρόνια πλάτη στην αγορά της πόλης και την έχουν κρατήσει όρθια σε συνεχείς κρίσεις».

Σε έρευνα που αναφέρθηκε ο κ. Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως οι 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί εσάς από τις ανατιμήσεις και η 1 στις 4 δηλώνει πως θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές απέναντι στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. «Ξαναζούμε καταστάσεις στην χώρα μας τις οποίες χρόνια προσπαθούμε να ξεχάσουμε. Οι μικροεπιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Το 90% δηλώνει πως έχει αυξηθεί το κόστος όσον αφορά την ενέργεια και το 70% όσον αφορά τα καύσιμα. Δημιουργείται ένα ντόμινο που δεν επιφέρει αισιοδοξία».

«Η κυβέρνηση ασχολείται με τους λίγους ενώ το πρόβλημα είναι μεγάλο»

«Ο επαγγελματικός κόσμος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πορτοφόλι της χώρας και ο τρόπος διαχείρισης της κυβέρνησης είναι λες και είμαστε το μικρότερο» υπογράμμισε με την σειρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Επαγγελματιών, Πάνος Καρασαββίδης. «Τα προβλήματα πλέον είναι πολύ μεγάλα. Θα ξεκινήσω από την πανδημία όπου τα καταστήματα έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, άρα πρέπει να αποζημιωθούν, κάτι το οποίο δεν έγινε. Ήρθε ο πόλεμος, άρα είχαμε αύξηση των ενεργειακών τιμολογίων, γιατί κλείσαμε τα εργοστάσια λιγνίτη της χώρας. Αύξηση στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες, παντού. Η κυβέρνηση κάθεται και ασχολείται με τους λίγους ενώ το κυριότερο πρόβλημα βρίσκεται πρώτα στον επαγγελματία και στη συνέχεια περνάει στο καλάθι του νοικοκυριού. Εάν ξεκινήσουμε τις μαζικές απολύσεις, αφού δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους τι θα γίνει; Θα υπάρξει ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό της ανεργίας».

«Δεν μπορούμε να ζούμε μόνο με voucher»

Η οικονομία έχει φτάσει σε τόσο κακό βαθμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν αντέχουν άλλο, τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής» Κλήμης Λεοντιάδης. «Βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο και αυτό είναι εμφανές σε όλους. Για εμένα δεν υπάρχουν ταξί εάν δεν υπάρχει η αγορά της πόλης αλλά και η εστίαση. Όλα είναι δεμένα μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να ζούμε με voucher».

Ο κ. Λεοντιάδης αναφέρει πως ο κλάδος του, μεταξύ άλλων, ζητάει την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και την επιδότηση του καυσίμου, στην περίοδο που η βενζίνη έχει φτάσει 2,20 ευρώ και 2,10 ευρώ το πετρέλαιο. «Δεν ζητάμε πράγματα που δεν είναι εφικτά. Το ταξί πρέπει να χρηματοδοτηθεί από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να αντικαταστήσουμε τα οχήματά μας. Όλοι μιλάνε για νέα οχήματα, αλλά κανείς δεν λέει πως θα τα αγορασιυμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά, εάν δεν μας βοηθήσει η κυβέρνηση».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: