Λαθρεμπόριο μέσα στο κέντρο της Αθήνας και διάτρητα συστήματα ελέγχου των πρατηρίων υγρών καυσίμων, φέρνει στο φως η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή Appodixi.

Μετά τις «μαϊμού» αποδείξεις και τις παρεμβάσεις στην αποστολή, πολίτες που ελέγχουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις που λαμβάνουν, δείχνουν σε εφοριακούς και τελωνειακούς ότι και τα συστήματα εισροών – εκροών στα βενζινάδικα, δείχνουν ό,τι θέλουν οι επιτήδειοι.

Ήταν κοινό μυστικό στην αγορά, αλλά κανείς δε μιλούσε αν δεν μπορούσε να αποδείξει πότε και ποιοι κλέβουν τον Ειδικό φόρο από το κράτος που τον εισπράττει -αλλά και από τους πολίτες που τον πληρώνουν.

Ακόμα χειρότερα, με την επιβολή του συστήματος αυτού, είχαν «καθαγιαστεί» οι αποδείξεις που εξέδιδαν τα πρατήρια καυσίμων, γιατί θεωρούνταν πιο ασφαλείς αφού κατάφερναν να συμφωνούν οι αγορές, οι παραδόσεις, οι πωλήσεις και οι αποθήκες, ακόμα και αν οι ταμειακές εκδίδουν σαν τρελές «χαρτάκια» αποδείξεων,  δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο των ελεγκτών.

Στην πραγματικότητα, όπως λένε πηγές της αγοράς, τα συστήματα αυτά δεν είναι διεθνώς πιστοποιημένα, ούτε απαραβίαστα μετρητικά συστήματα. H λειτουργία τους βασίζεται σε κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και αποθήκευσης, δηλαδή τίποτα περισσότερο από έναν κοινό ηλεκτρονικό υπολογιστή που παίρνει εντολές από όποιον θέλει και ξέρει να τον χειρίζεται. Και έτσι μπορούν να βάζουν λαθραία καύσιμα, ή διαλύτες στα ρεζερβουάρ των πελατών τους, ή καταδολιεύουν τις αντλίες και παραδίδουν λιγότερο καύσιμο στον καταναλωτή.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: