Νέα γερμανική κατοχή- Δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε ούτε ψωμί: Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων από το “πάγωμα” των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Η απόφαση της Μόσχας να «παγώσει» τη συμφωνία με τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα έχει σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα με τους φόβους για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση να παίρνουν σάρκα και οστά. Η κίνηση αυτή της Ρωσίας πρόκειται να πυροδοτήσει αύξηση στις τιμές των σιτηρών, ενώ έχει ήδη αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Κρεμλίνο επιχειρεί να αντισταθμίσει τις ανεξέλεγκτες απώλειες στο πεδίο της μάχης με την Ουκρανία, καθώς η αποτυχία της επιστράτευσης, αλλά και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων από τη ρωσική πλευρά, το έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο.

Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας, αλλά νέο γύρο ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής, Θεόδωρος Τσακίρης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του OPEN, εξήγησε πως «η Ρωσία και η Ουκρανία, είναι περίπου το 40% της επισιτιστικής αλυσίδας για μεγάλες χώρες όπως η Αίγυπτος. Η κατάσταση θα χειροτερέψει παρά θα βελτιωθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας, αντίθετα αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων στα τρόφιμα στην ελληνική αγορά.

Το ράφι στα σουπερ μαρκετ με το ψωμί, τα ζυμαρικά, αλλά και το κρέας

Στο ψωμί, στα ζυμαρικά θα γίνουν ανατιμήσεις εκτιμούν οι ειδικοί λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές των σιτηρών, ενώ και οι τιμές του κρέατος θα επηρεαστούν λόγω αύξησης των ζωοτροφών όπως το καλαμπόκι.

Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ρωσίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις τιμές των σιτηρών κατά 6% και του καλαμποκιού κατά 2% στις χρηματιστηριακές αγορές, σε μια περίοδο που η αγορά είχε μπει σε τροχιά ομαλοποίησης μετά το ράλι που προηγήθηκε. Στις 2 Φεβρουαρίου οι τιμές των σιτηρών ήταν 282 ευρώ τον τόνο. Μετά τη ρωσική εισβολή οι τιμές εκτινάχθηκαν σε 468 και 478 ευρώ τον τόνο στις 7 Μαρτίου και 17 Μαΐου αντίστοιχα. Η συμφωνία για τις εξαγωγές έριξε στα 275 ευρώ τον τόνο τον Αύγουστο, ενώ μετά την απόσυρση της Ρωσίας αυξήθηκε στα 330 ευρώ ο τόνος.

Ο ΟΗΕ, η Τουρκία και η Ουκρανία άσκησαν πίεση για να συνεχισθούν οι εξαγωγές και συμφώνησαν σε ένα μεταβατικό σχέδιο, ώστε  να πλεύσουν μέσω των διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα 16 πλοία, παρά την απόσυρση της Ρωσίας. Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του FAO, Μάξιμο Τορέρο, σημείωσε μιλώντας στο CNBC ότι «Το πιο σημαντικό πράγμα, είναι η νέα σοδειά που προέρχεται από την Ουκρανία και πόσο θα επιβραδυνθεί η διαδικασία μεταφοράς της».

Πούτιν: Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα για την επίθεση κατά του ρωσικού στόλου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τη Δευτέρα την Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας που καθορίζεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη «απειλής» μετά την επίθεση του Σαββάτου κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει απειλή για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον καθορισμένο διάδρομο για την επίθεση. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να αιτιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αποχωρήσει από αυτήν.

«Αυτή η επίθεση εξαπολύθηκε από την Ουκρανία κατά των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Έθεσαν σε κίνδυνο τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία μας», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εξαπέλυσε επίθεση από αέρος και θαλάσσης, με drones, κατά του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη Κριμαία. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε με την υποστήριξη Βρετανών.

Από την πλευρά του το Κίεβο καταγγέλλει πως πρόκειται για «ψευδές πρόσχημα» προκειμένου η Μόσχα να δικαιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία, ενώ το Λονδίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: