Ταφόπλακα για τα εμπορικά καταστήματα της Ελλάδος: “Μπουκάρουν” αλυσίδες low cost από Σερβία Τουρκία και Βουλγαρία

Εν μέσω της πληθωριστικής αναταραχής, low cost αλυσίδες από την Ανατoλική Ευρώπη και την Τουρκία, με όπλο τις χαμηλές τιμές, τοποθετούνται στην Ελλάδα ανοίγοντας καταστήματα και στήνοντας θυγατρικές.

Στην ελληνική αγορά εισέρχονται και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, η μία μετά την άλλη, μεγάλες low cost αλυσίδες λιανικής χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας επιχειρώντας να ξαναγράψουν τον χάρτη της αγοράς εν μέσω της νέας αναταραχής που προκαλεί το πληθωριστικό σπιράλ.

Τους τελευταίους μήνες, τρεις δημοφιλείς αλυσίδες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ξεκινήσει πλέον να ανοίγουν καταστήματα στην Ελλάδα και άλλες δύο έχουν συστήσει ελληνικές θυγατρικές με προοπτική να αναπτύξουν δίκτυο επί ελληνικού εδάφους. Την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλες, κυρίως πολωνικές εταιρείες της ένδυσης και της υπόδησης, που επενδύουν προς το παρόν αποκλειστικά στο διαδικτυακό κανάλι πωλήσεων δημιουργώντας eshops στα ελληνικά και με ελληνικό domain, επιτυγχάνοντας σημαντική διείσδυση, όπως π.χ. το epapoutsia.gr, που όμως έχουν τη βάση τους στο εξωτερικό.

Ολες αυτές οι αλυσίδες, έχοντας ως κύριο όπλο τις χαμηλές τιμές, θεωρούν ότι μπορούν εύκολα να αποσπάσουν ικανοποιητικά μερίδια στην εγχώρια αγορά μέσα σε έναν χρόνο, αφού ο Ελληνας καταναλωτής λόγω και της μακράς περιόδου κρίσης που βίωσε έχει αλλάξει συνήθειες επιστρέφοντας στο «value for money» ως κυρίαρχο παράγοντα μιας δαπάνης. Παράλληλα θεωρούν πως η ελληνική αγορά εξακολουθεί να έχει καλές προοπτικές παρά τις νέες αναταράξεις στο διεθνές οικονομικό κλίμα, κυρίως λόγω της δυναμικής εξέλιξης του τουρισμού. Με το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, εξάλλου, έχουν καταφέρει να έχουν γειτονιάς» μας, όπως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Σε αυτό το «κύμα εισβολής» πρωτοστατούν κυρίως μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι από την Πολωνία, όπως είναι η Pepco, την Τουρκία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την LC Waikiki, ξεκινώντας ήδη να χτίζουν το brand τους με τα πρώτα καταστήματα που άνοιξαν επί ελληνικού εδάφους, ενώ εσχάτως γίνονται προσπάθειες και από αλυσίδες της Σερβίας, με χαρακτηριστικότερη αυτή της Lilly Drogerie που κινείται στον χώρο της προσωπικής υγιεινής και των καλλυντικών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: